КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Тома Белев и шефове на АЕЦ 'Козлодуй'

OFFNews 16 февруари 2022 в 11:38 5065 0

Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси при шефа на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Галин Николов, а срещу зам.-министъра на екологията Тома Белев и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" - изпълнителния директор Наско Михов и заместника му Александър Николов, образува производство за конфликт на интереси.

Това става ясно от решенията на КПКОНПИ от 16 февруари.

Искът срещу Георги Попов пред Софийския градски съд е за 19 147 186,25 лв. Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Претендират се и 17 недвижими имота, както и три моторни превозни средства. Втората искова молба е срещу Николай Бардар за 5 679 012,27 лв., като в нея е включена стойността на 7 недвижими имота и 2 МПС. Той е обвинен от прокуратурата за длъжностно присвояване в особено големи размери. 

Галин Николов е уличен в конфликт на интереси заради това, че на 7 август 2020 г. е упражнил правомощия по служба в частен интерес на свързано с него лице. Той е предложил и назначил шурея си на по-висока длъжност с по-голяма заплата. Николов е трябвало да си направи самоотвод, но не го е сторил, затова му е наложена глоба от 5000 лв.

Комисията е образувала производство за конфликт на интереси при Тома Белев, а поводът е сигнал, според който той е председател на Управителния съвет на Сдружение „Асоциация на парковете в България“. КПКОНПИ проверява сигналите във връзка с декларациите за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности, и сезира органа по избора или назначаването им за предприемане на необходимите действия, съобщават от комисията на Сотир Цацаров.

Срещу Наско Михов и Александър Николов е постъпил сигнал, в който се съдържат твърдения за неправомерно облагодетелстване – сключване на договори с дружества, косвено свързани с тях.

Съгласно ЗПКОНПИ конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството комисията изисква и получава необходимата информация и документи и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в комисията е предвидено друго, напомнят от КПКОНПИ.

Решението за Галин Николов не е влязло в сила. За Тома Белев, Наско Михов и Александър Николов конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

По отношение на проектозакона за събиране на вземанията по потребителски договори КПКОНПИ отправя препоръка към вносителя за включване на детайлна уредба по вписване и критериите към дейността на дружествата за събиране на вземания. Тази уредба не би следвало да се съдържа в подзаконов нормативен акт - така, както е предвидено - с приемане на Наредба от Министерски съвет в двумесечен срок, а трябва да залегне в самия закон. В противен случай се създават предпоставки за тълкуване, а оттам – и за прояви на корупционно поведение, предвид значимостта на тези обществени отношения, се посочва в решението на Комисията "Цацаров".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!