Цветозар Томов: Не можем да избягаме от машините, всеки опит да го направим мирише на Средновековие

Според зам.-председателя на ЦИК е нужно вето на част от промените в Изборния кодекс

OFFNews 04 декември 2022 в 09:56 4445 6

Цветозар Томов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветозар Томов

Живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме от машините и всеки опит да го направим мирише на Средновековие, заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Цветозар Томов пред бТВ по повод промените в Изборния кодекс, направени от така наречената Хартиена коалиция (ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП) в Народното събрание.

По думите му изборите имат смисъл и значение, когато хората вярват в тяхт. "Ако има недоверие, тогава по-добре да сменим технологията", добави той.

Едно от главните предимства на машинния вот за него е избягването на субективния фактор при броенето на бюлетините. И при гласуване с хартиени бюлетини има средства, с които да се намалят рисковете, но парламентът отхвърли създаването на преброителни центрове, които биха позволили изнасянето на броенето извън секционните комисии.

Томов посочи и друг проблем - ръчното броене би поставило в много тежко положение членовете на СИК, които започват да броят след 14 часа работа. Този "къртовски" труд може да доведе до сериозни затруднения при намирането на желаещи да бъдат членове на СИК.

Томов е притеснен, че депутатите са произвели увеличено недоверие в изборния процес. Според него трябва да се прави не това, а "да се стараем да се справим с недъзите, въпреки че над 90% от изборите протичат честно". Говорителят на ЦИК подчерта, че високият процент недействителни бюлетини е огромен проблем, по-голям от подправените.

"Не казвам, че няма изборни измами, но влиянието на тези хитрини върху крайния резултат не е толкова голямо“, каза Томов и обърна внимание, че в повечето случаи поправените протоколи са в резултат на отстраняване на грешки при изчисления.

Според него е необходимо обществено обсъждане на Изборния кодекс. Той е категоричен, че има текстове в ИК, които изискват налагането на президентско вето:

"Има текстове от приетите от Хартиената коалиция изменения в Изборния кодекс, които се нуждаят от налагане на президентско вето. Сред тях е и отказът от машинния протокол, който може да играе ролята на контрола на наложеното от ГЕРБ, ДПС и БСП само ръчното броене на разписките от устройствата".

Сега текстът предвижда да не се сравняват резултатите от броенето на разписките със съдържанието на протоколите.

Говорителят на ЦИК подчерта, че това е личното му мнение и че не дава препоръки на президента Румен Радев. 

"Можем да ги наречем "вълшебни бюлетини", ако желаем, те ще продължат да бъдат едни малки листчета. Вероятно ще бъдат доста дългички, особено на местни избори, което създава визуален проблем", посочи той за затрудненията, които членовете на СИК предполагаемо ще срещат при отчитането на резултата от разписките.

"За какво изобщо трябва да има машини, ако целта е да броим разписката", попита още той.

Томов допълни, че "вълшебната разписка" може и да има допълнителни защити, но не е възможно да се промени обемът ѝ заради спецификите на машината и още не е ясно дали БНБ може да я отпечата. В резюме, по думите му, разписките трябва да се броят, но не и да се премахва протоколът. Според него изменението е опит на "Хартиената коалиция" да предотврати директното преписване на данните от протокола от машината във финалния протокол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

7

dolivo

05.12 2022 в 00:56

ах че простак коментатор, познат почерк

мадуровки шмадуровки , стига с тез изтъркани конспирации, дай нещо проверено

915

5

8LCHQ997B0oOvWE

04.12 2022 в 13:51

Ако беше средновековието ,щяха да те сложат на менгемето и да си признаеш всичко.Кой,как,защо и колко.Всичко!А кодовете да рецитираш като пионерче пред ЦК.

915

4

8LCHQ997B0oOvWE

04.12 2022 в 13:43

Този е като руснака който питали ,пие ли водка или не.Той отговаря,че пие но с отвращение.Хем така,хем онака.Че и този гледа да се хареса на всички и да не обиди някого.Та този старец да обясни с думи прости,къде гласуват с този модел машини които въведоха у нас?Ясно е,че трябва да се върви напред.Но не и с този модел машини.

22547

3

dolivo

04.12 2022 в 11:09

Глупости, коментатор Сашке, пардон Мраз

Никой вече не брои и разпознава валидни бюлетини ръчно.

А дали напълно ще махнеш хартията е въпрос на готовност.

Такива просташки генерализации , че нямало машинно гласуване никъде, са пълни глупости.

Пропускаме си и шанса да водим в нещо, и да покажем на другите нещо ново и изпипано.

А то, винаги играем догонване с всички други, дори в инерцията на мафията ни.

-795

1

Дедо МразИ

04.12 2022 в 10:12

Явно в целия свят е средновековие и само в жълтопаветните чутори е 21 век. На много места в средновековния свят са опитали машини в една друга форма и след сериозен анализ са ги забранили! Но при нас едни хора казват на други че ще им дадат кода на мишините и още не са прибрани на топло