Ексклузивно Асен Василев е кандидатът за премиер, Петков призова за широка коалиция с 6-месечен хоризонт (видео)

Цветанов: В този парламент трудно може да минат други промени в Конституцията

ГЕРБ и РБ обсъждат днес анекса към коалиционното споразумение

Симона Костадинова Последна промяна на 20 януари 2016 в 11:04 2206 0

Снимка БГНЕС, Архив

Цветан Цветанов

"Към настоящия момент в 43-тото Народно събрание трудно ще се стигне до подобен консенсус от 180 гласа на народни представители, които да подкрепят каквато и да било конституционна промяна".

Така зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира идеите на АБВ и на президента да се направят нови промени в Конституцията. От партията на Първанов предложиха да отпадне изискването държавният глава да е роден в България и през последните пет години да е живял у нас. Вчера президентът Плевнелиев пък заговори за нови конституционни промени, които да ускорят съдебната реформа.

"Политическите партии и представителите на съответните институции са в правото си да лансират определени теми, които да бъдат както обществено дискутирани, така и обсъждани сред политическите партии", каза все пак той.

Той обясни, че отдава говоренето за конституционни промени на предстоящите президентски избори. "Всеки ще може да представя аргументите си за конституционни промени, но смятам, че трябва да бъдем реалисти. Като един нормален човек, който е част от политическите разговори в този парламент, смятам, че няма да могат да се съберат 180 гласа по каквато и да било тема", обясни Цветанов.

Цветанов коментира и думите на премиера Борисов, че президентските избори ще предизвикат война между партиите, а не разумен разговор. Той обясни, че ще се придържа към толерантността и прагматизма, които са гаранция за стабилността на държавата.

"Това са негови усещания от цялостната емоция, която наблюдаваме в последните седмици като атаки към стабилността на правителството и точно затова премиерът го казва с огромна загриженост и безпокойство, защото всички ние трябва да не забравяме периода 2013-2014 година, когато страната ни се нуждаеше от стабилност", обясни Цветанов думите на лидера си.

Той каза още, че днес ще има среща между ГЕРБ и РБ за анекса към коалиционното споразумение, който поискаха Реформаторите, след като ДСБ обявиха, че минават в опозиция. Срещата ще бъде в 12 часа днес и ще се проведе в Народното събрание. Очаква се днес да се очертаят параметрите на следващите разговори между двете политически формации.

Цветанов обясни, че очаква в следващите 10-15 дни да има конкретика за допълненията в коалиционното споразумение, която да бъде представена публично.

"Знаете, че част от акцентите са съдебна реформа, изборно законодателство, здравеопазване, образование, електронно правителство и енергетика. Затова в преговорната група от страна на ГЕРБ ще участват Делян Добрев, Милена Дамянова, Даниела Дариткова, Данаил Кирилов, Димитър Лазаров и аз", обясни Цветанов.

Той коментира, че в рамките на разговорите с РБ ще се разберат дали новият председател на вътрешната комисия ще е от Реформаторите или от ГЕРБ. 

Цветанов отказа да коментира прогнозата на лидера на ДСБ Радан Кънев, че ще има предсрочни избори през май с думите: "Мога да коментирам само единната позиция на РБ. Такава не съм чул досега, така че не ме карайте да коментирам определени депутати от РБ".

Днес ГЕРБ и БСП преговарят кой да оглави Сдружението на общините. От партията на Борисов са склонни да предложат поста на опозицията. Двете партии се разбраха да бъде спазено квотното разпределение на партиите и местните коалиции в Сдружението на общините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови