АБВ ще издигне свой кандидат за президент, ако не се разбере с БСП

Първанов ще настоява за конституционни промени по начина на избор на държавен глава

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2016 в 16:30 2947 4

Снимка АБВ - пресцентър

Георги Първанов.

АБВ ще бъде твърде категорична алтернатива на политиката, провеждана от настоящия президент, заяви председателят на партията Георги Първанов на форума "Президентски дебати 2016. Президентът - лидер или придатък".

По всеки клон от тази политика ние ще отстояваме своите алтернативни виждания. Много по-важно е да окуражим гражданите да направят своя избор върху модела на реализирането на президентските правомощия, добави той.

Георги Първанов твърди, че националният интерес изисква да се търсят начини за реализация на широк консенсус по президентската кандидатура, много преди изборите:

„Отдавна сме се опитвали да предизвикаме дебати по темата, но сме се сблъсквали с високомерието на една политическа централа. Отчаяната битка за запазване на монопола в лявото пространство ще е за сметка на българската политика като цяло, а не само в ляво".

Георги Първанов каза, че при липса на консенсус в лявото политическо пространство, АБВ е в готовност със свой кандидат.

Що се отнася до възможността за подкрепа на други кандидати, АБВ няма да окаже такава, без подписано коалиционно споразумение.

Председателят на АБВ постави и няколко акцента по характеристиката на бъдещия държавен глава:

„Държавният глава трябва да бъде реален партньор, но и силен коректив на едно управление. Трябва ни държавен глава, който да може да направи прочит на съвременния български патриотизъм или национализъм. Президентът трябва да инициира, реализира резултати по идеята за националното помирение по историята, по миналото на държавата. Не бих искал в тази кампания да видим „алтернативи", които търсят аргументи в евроскептицизма, ескалацията на напрежението на Русия, търсене на поводи за възраждането на стари конфликти със съседи".

По време на дискусията Георги Първанов каза, че АБВ планира консултации с останалите политически формации за конституционни промени, които се отнасят до начина, по който се избира държавният глава и изискванията към претендентите за „Дондуков" 2.

Партията ще настоява условията за избор на президент да се приравнят към тези за избор на депутати.

Според Първанов, изискването бъдещият президент да е роден задължително в България и през последните пет години да е живял у нас е архаично и трябва да отпадне от Конституцията.

„В 21 век подобно ограничение е безсмислено и няма място в българската Конституция. Питаме ли се колко български граждани, живеещи по света, са потенциално потърпевши от тези ограничения? Това са интелигентни хора, които биха могли да дадат свежест в българската политика".

Според Първанов, трябва да отпадне и изискването, според което, за да може да бъде избрана президентска двойка на първи тур, да са гласували 50% от избирателите.

Лидерът на АБВ за пореден път разгърна идеята за увеличаване на правомощията на държавния глава, като например, пряко да инициира провеждане на референдум.

Първанов смята, че тема на дискусия трябва да стане и начинът за преодоляване на президентското вето от парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2016 в 05:20

Гоце Сирищника ли ще е кандидат на АБВГЗ? Ай сиктир!

17.01 2016 в 19:22

Гоце, ти ни омръзна бе, русофилски келеш. Марш по-далеч от властта и си отивай в Москва при тавариш Путлер.

17.01 2016 в 19:08

Освен звучно:Ай сиктир! Друго този никаквец не заслужава.

17.01 2016 в 17:53

Братва рвется к власти!