Цветанов: Системата за сигурност бе умишлено политически съсипана

ОFFNews 13 януари 2016 в 20:14 3747 2

Снимка БГНЕС

Цветан Цветанов.

„Имаше период, в който системата за сигурност умишлено политически беше съсипана. През 2013 г. беше закрита ГДБОП с решение на българския парламент и всички оперативни разработки и предстоящи реализации замряха. Всичко това даде възможност да се потулят много от важните разработки, които бяха част от ефективността на държавата, за да се бори с тежката организирана престъпност”.

Това заяви пред bTV Цветан Цветанов, като допълни, че тежката организирана престъпност има интерес да подхранва и поддържа битовата престъпност и затова е нужен системен подход.

"Когато тези дела преминаха в ДАНС, умишлено те не получиха своята реализация, а в голямата си част бяха прекратени", каза още той, като добави: „Обществото е изключително чувствително към това, което се случва през последните няколко дни и аз смятам, че реакцията на премиера и това, което каза само преди ден – два, той даде много ясен знак и послание към полицаите и професионалното и политическото ръководство на МВР – да се захващат по-здраво за работа, защото обществото очаква резултати".

Според него МВР е най-тежкият ресор и всеки негов министър трупа много негативи, докато си върши работата. Той не се съгласи, че изразяването на мнение е заплаха за националната сигурност, както намекна Бъчварова, и посъветва "да сме по-внимателни и устойчиви на всички нападки и да преодоляваме това с много работа".

Цветанов коментира и случващото се в ДПС, което според него е драматизация, а някой  иска да създаде напрежение, да противопостави България с Турция и България с Русия, и да извлече политически дивиденти във вътрешнополитически план.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови