Цветанов се хвали, че докато е бил министър, имало респект към МВР

OFFNews 16 януари 2015 в 19:13 6011 4

"Ако погледнем по-задълбочено периода в последната една година, ще видим, че имаме леко повишаване на криминалната престъпност и това може би е в следствие на реформите, които бяха извършени в началото на мандата на тройната коалиция."

Това заяви Цветан Цветанов пред bTV във връзка с трите убийства в последните десет дни.

Защото знаете, че когато се прави една реформа, може би година, година и половина е срокът, в който се вижда дали тя работи добре и дали има съответните резултати. В тази връзка сме предвидили съответните законодателни промени - в момента на второ четене ще се гледа Законът за МВР в началото на февруари в пленарна зала. И съм убеден, че след това ще има възможност действително да се структурира системата за сигурност по начин, който да бъде адекватен на днешните предизвикателства, аргументира се бившият вътрешен министър.

С изваждането на ГДБОП от Министерство на вътрешните работи, от 1000 служители, които работиха тогава в ГДБОП, които бяха обучени, които цялата държава е инвестирала в тях през последните 20 г., в момента около 150-200 човека са в Държавната агенция за национална сигурност. И когато говорим за такива тежки престъпления, които са част от организираната престъпност, които са ги извършили, някой да пита ДАНС за тези поръчкови убийства? Никой. В лошо отношение е полицейската координация. Затова искаме да върнем ГДБОП от ДАНС в МВР. Това ще оптимизира работата, твърди Цветанов.

"2009-2013 година имаше респект към органите на реда. В момента има огромен риск за всяка една държава по света и респективно от Европейския съюз. Колегите полагат максимални усилия, за да може да се обменя информация в реално време с нашите евроатлантически партньори. Искам конкретно да заявя – има изключително добри професионалисти в системата за сигурност на България“, каза още Цветанов.

ГЕРБ участва в това управление, загърбвайки тяснопартийните си интереси. Затова направихме компромиси и следваме онова, което ни зададоха българските избиратели. ГЕРБ е единствената политическа формация, която, участвайки в управление, не допуска ДПС в изпълнителната власт, подчерта той.

Цветанов обяви, че правителството е решено заедно с местните избори тази година да се проведе и референдум за задължителното гласуване:

"Искаме да бъде проведен заедно с местните избори. Защото българските избиратели са тези, които трябва да кажат и за задължителното гласуване, да кажат за електронното гласуване. Знаете, че подписката, която беше направена и бяха събрани над 500 хиляди гласа, тя беше неглижирана от тогавашното парламентарно мнозинство и от българското правителство и затова ние го залагаме това да бъде проведено по време на местните избори"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови