Цветанов: Ще изкараме мандата, нали Меркел и Юнкер са с нас

Ивайло Анев 23 декември 2014 в 14:06 3198 22

Заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов

Бившият вътрешен министър и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че правителството ще изкара пълния си мандат въпреки проблемите с коалиционните партньори.

Стабилността на кабинета се разклади заради приетите зад гърба на Реформаторския блок и АБВ промени в пенсионната система. Без обществено обсъждане и дебат в съвета за тристранно сътрудничество поправките бяха прокарани през  парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и "България без цензура". Те рушат втория стълб на пенсионното осигуряване - задължителното допълнително пенсионно осигуряване, при което 5% от осигуровката за пенсия на всички родени след 31.12.1959 г. се трупа в лична партида в частен фонд. Промените отварят врата за наливането на всички пари в Националния осигурителен институт, където лични партиди няма, а парите отиват за пенсиите на настоящите пенсионери.

"Нормално е, при така създаденото правителство, да има вътрешно напрежение. Въпреки това има диалог и съм уверен, че благодарение на него ще бъдат преодолявани невролгичните точки. Всички видяхме какво се случи в последните седмици, в последните 50 дни", заяви Цветанов, цитиран от агенция "Фокус" и поясни, че увереност му двали срещите на премиера Бойко Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с канцлера на Германия Ангела Меркел. Двамата дали ясни сигнали за доверието и кредита, които се дават към сегашното българско правителство, смята Цветанов.

"И още - бяха разблокирани спрените фондове по оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”, миналата седмица беше одобрена ОП „Транспорт” за новия финансов програмен период, а тя е в размер на около 4 милиарда лева, които пари ще влязат в България", обясни депутатът от ГЕРБ.

Той не пропусна да разкритикува предишното управление на кабинета "Орешарски" с думите, че всичко това не е било направено в последната година и половина и България е била отдалечена от единствения възможен път за страната ни като член на ЕС – европейският.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!