Цветанов: Бъчварова бе против Флоров да стане шеф на ДАИ

OFFNews 08 април 2016 в 08:48 3681 7

Снимка Архив

Министър Румяна Бъчварова бе против да се назначи Станимир Флоров начело на ДАИ. Ако беше избран той, можеше да има сериозни реализации срещу тормоза на превозвачи. 

Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по Нова тв. 

По думите му държавата се отнесла по "един некоректен начин" към бившия директор на ГДБОП, който беше освободен от длъжност през 2013 г. заради разследване за корупция. 

"Станимир Флоров щеше да се справи по-добре като шеф на ДАИ, поне в тази част - превенция на корупцията", обяви преди дни транспортният министър Ивайло Московски по бТВ. 

Флоров беше предложен от Московски още в първите месеци на кабинета Борисов-2, но кандидатурата беше отхвърлена лично от премиера Бойко Борисов. 

Служебният вътрешен министър Петя Първанова разреши на

Флоров да напусне системата на МВР с полагащите му се 20 заплати обезщетения поради навършване на възраст за ранно пенсиониране с разрешение на служебния министър Петя Първанова, отскоро шеф на Държавната агенция за бежанците. Разследването на прокуратурата срещу Флоров пък се провали поради липса на доказателства. 

Няма бламиране на реформата в МВР. Няма нито един народен представител, който да не е съгласен, че трябва да има разделение между полицейските служители и пожарникари и другите, които да бъдат по Закона за държавния служител или по Кодекса на труда, каза още Цветанов. 

„Всички депутати от ГЕРБ във вътрешната комисия, гласуваха „за”, въпреки препоръките, че трябва да се направят някои консенсусни предложения между първо и второ четене, обясни Цветанов. 
Той припомни, че още през януари 2015 година е имало представяне от тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков на пътна карта за реформите, които трябва да продължат в МВР.
„Тогава народни представители от ГЕРБ предложихме преминаването на ГДБОП от ДАНС в МВР и по този начин да създадем тази стабилност в системата, която вече дава своите резултати”, коментира Цветанов.

„Служителите, които имат полицейски функции, и пожарникарите трябва да останат първа категория. Всички други ще минат по Закона за държавния служител. Вече се назначават по този начин новопостъпващите служители”, коментира Цветанов. По думите му вече над 300 души са назначени по Закона за държавния служител.

По думите му в момента има демотивация сред служителите на МВР, което води до увеличаване на корупцията и текучеството. Например Пожарната напускат годишно около 200-220 служители, а миналата година са напуснали над 600. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови