Комисията на Цветанов бламира реформата на Бъчварова

OFFNews 06 април 2016 в 17:16 5948 5

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента не прие на първо четене промените в Закона за МВР, който е част от реформата на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Текстовете бяха отхвърлени с 6 гласа „за”, 3 „против”  и 7 "въздържал се". Мехмед Атаман (ДПС), Мустафа Карадайъ (ДПС), Хамид Хамид (ДПС), Явор Хайтов (БДЦ), Красимир Каракачанов (ПФ) и Светослав Белемезов (АБВ) гласуваха "въздържал се". Депутатите от БСП, както и ген. Атанас Атанасов (ДСБ) бяха против. Единствено от ГЕРБ гласуваха "за".

Промените в закона провокираха недоволството на синдикатите, които бяха против орязването на социални придобивки на служителите на МВР. С него трябваше да се намалят заплатите, които полицаите ще взимат при пенсиониране. Вместо до 20 както е сега, те ще взимат до 12. Условието щеше да важи само за служителите, които са постъпили на работа при условията на променения закон.

Отхвърляният законопроект предвиждаше още платения годишен отпуск за служителите на МВР да се намали от 30 на 25 дни.

След края на заседанието Бъчварова коментира, че не вижда грешката в себе си. Според нея причините за отхвърлянето на проекта са политически. Тя добави, че депутатите не са разбрали идеята на реформата.

"Когато си свикнал да работиш по един начин е много трудно да приемеш нов подход”, коментира Бъчварова.

Срещу промените в закона първо се обявиха БСП, а шефът на вътрешната комисия Цветан Цветанов наскоро изрази недоумение защо промените се приемат сега при положение, че не са записани в управленската програма на правителството. 

Това не е първата спънка пред реформата в МВР. През в края 2015 година управляващите също се опитаха да намалят обезщетенията, които служителите в системата на МВР получават при пенсиониране. Тогава идеята беше прокарана с промени в Закона за държавния бюджет. Това предизвика протести на полицаи в цялата страна и в крайна сметка предложението беше оттеглено.

Тогава Цветанов нападна Бъчварова, като заяви, че "има нарушена комуникация между ръководството на МВР и синдикатите".

Миналият месец отново се заговори за напрежение между Цветанов и Бъчварова, след като по време на заседание на същата комисия отпадна електронната идентификация.  Това стана именно по настояване на зам.-председателя на ГЕРБ. Въпреки това той отрече да е във война с Бъчварова.

През февруари Цветанов стана председател на вътрешната комисия към парламента, след като ген. Атанас Атанасов подаде оставка от поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews