Цирк в парламента около въпроса за арменския геноцид

Нели Чолашка 24 април 2015 в 09:31 4952 13

Цирк в парламента около въпроса за арменския геноцид

Снимка БГНЕС

Истински цирк се разигра в началото на днешното пленарно заседание. Вълнението беше предизвикано от предложения от "Атака" проект на решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

В сряда парламентът реши дебатът по тази тема да е точка първа в петък - 24 април, когато в света се почита паметта на жертвите на арменския геноцид. Вчера обаче с процедурни хватки точката беше преместена на трето място, което означаваше, че няма да се стигне до нея.

В началото на заседанието Патриотичният фронт предложи в началото на днешното заседание на парламента работното време да се удължи до приемането на точка 3.

Това предложение беше отхвърлено, защото ГЕРБ и АБВ гласуваха "Въздържал се", а ДПС - "против". РБ, които вчера подкрепиха изместването на точката за арменския геноцид, гласуваха днес за удължаване на заседанието. 

След това гласуване от ПФ предложиха да се почетат с минута мълчание жертвите на арменския геноцид. Докато председателката на парламента Цецка Цачева четеше основанията, на които ще откаже минута мълчание, станаха депутатите от БСП, АБВ, ПФ и Реформаторския блок, а от депутатите от ДПС излязоха. От ГЕРБ стана само Методи Андреев.

Тогава от Патриотичния фронт предложиха точката за арменския геноцид да стане първа точка и тогава в пленарната зала дотичаха депутатите от ДПС под скандиранията на депутатите от "Атака" - "Ердоган, Ердоган".

Това предложение обаче беше прието, вече и с подкрепата на ГЕРБ и точка първо от днешното заседание ще е проект на решение за признаване на геноцида над арменците.

"Атака" предлага този проект от 2006 година насам и досега той 8 пъти е бил отхвърлян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!