С процедурни хватки ГЕРБ и РБ отложиха дебата за арменския геноцид

Нели Чолашка 23 април 2015 в 09:50 2940 8

Десислав Чуколов и Волен Сидеров в пленарната зала в Народното събрание

Снимка БГНЕС

Десислав Чуколов и Волен Сидеров в пленарната зала в Народното събрание

С процедурни хватки парламентът отложи гласуването на проект на решение на "Атака" за признаване на геноцида над арменците в Османската империя.

Вчера мнозинството гласува първата точка в дневния ред за заседанието в петък да е въпросното проекторешение, но днес изведнъж решиха, че две други точки са по-важни и ще бъдат първи в дневния ред.

По предложение на Румен Христов от Реформаторския блок точка първа в петък ще са промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, а точка втора, по предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ, ще са промени в Закона за пазарите на финансови инструменти. Проктът, предложен от Стоянова, е на второ четене и ще изяде много време.

Това означава, че със сигурност за проекта на "Атака" няма да остане време, защото утре заседанието е от 9 до 10.30 ч., а след това започва парламентарният контрол.

"Атака" предлага проектът за признаване на арменския геноцид от 10 години, но досега той винаги е бил отхвърлян.

Европейския съюз излезе с препоръка арменският геноцид да бъде признат и 10 държави от ЕС вече са го направили, напомни Десислав Чуколов от "Атака".

На православния Великден папа Франциск също нарече избиването на арменци от Османската империя "геноцид".

Проф. Станислав Станилов от "Атака" определи като скандално разместването на точките и напомни, че утре - 24 април, цяла Европа почита жертвите на арменския геноцид.

Десислав Чуколов от националситите пък даде брифинг по-късно, на който обяви, че труското посолство се е паникьосало и е звъняло вчера на партиите.

Той припомни, че "Атака" е внесла 8 законопроекта от 2006 г., които са били отхвърлени и сега парламентът не иска да допусне за дебат и гласуване деветия.

По думите му причината е, че българският парламент не е суверенен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови