Почитаме жертвите на арменския геноцид

OFFNews Последна промяна на 24 април 2015 в 06:01 3323 5

Днес светът отбелязва Деня в памет на жертвите на геноцида над арменския народ в Османската империя.

Началото му е поставено на 24 април 1915 г., когато властите в Османската империя арестуват и депортират около 250 арменски интелектуалци и лидери на общността в Константинопол.

Избити са между 1 и 1,5 милиона арменци.

Турция признава смъртта на половин милион души и не признава, че е имало арменски геноцид.

Във връзка със 100-годишнината на 15 април Европейският парламент прие резолюция, с която обяви 24 април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците и призова Анкара да признае геноцида. Европарламентът прветства и изявленията на турския президент, който изказа съболезнования на жертвите на престъпления против арменците в Османската империя.

"Това е стъпка в правилната посока. Турция обаче трябва да продължи напред и да се възползва от годишнината от трагедията, за да продължи усилията за признаването и примиряването с миналото си, включително публикувайки официални архивни данни и официално признавайки геноцида, като по този начин положи основата на помирението между турския и арменския народ", се посочва в резолюцията.

Армения приветства резолюцията на Европейския парламент.

България официално не е признала арменския геноцид. Това са направили отделни градове. "Атака" внесе проекторешение за признаването на геноцида преди дни, както прави през последните 10 години, но за пореден път гласуването му бе осуетено - този път от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Очаква се днес десетки хиляди хора да отидат до Мемориала в покрайнините на Ереван, за да поставят цветя в памет на жертвите. Сред световните лидери, които ще присъстват на официалната церемония, ще бъдат руския президент Владимир Путин и френският Франсоа Оланд.

След церемонията ще се чуе камбанен звън във всички арменски църкви по света.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.04 2015 в 14:08

А едни "българи" в родният парламент напускат демонстративно. Обикновенно не ги засягат повечето неща в самата Родина, но стане ли въпрос за южна съседка стават много чувствителни.

24.04 2015 в 11:16

офф-а,
защо не пишете, че Боце е в парламента и иска да се замени думата "геноцид" с "масово изтребление", за да угоди на приятелите си от Д(П)С...

24.04 2015 в 11:09

герП не могат вечно да крият турската си зависимост.

Днес е денят на ИСТИНАТА.

ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>ТУРЦИ СТЕ>>>

...вие от герП
ТУРЦИ СТЕ>>>

24.04 2015 в 11:03

Не мота да разбера защо всички се стераят да променят лошото минало и се срамуват от него. Това е извършено от дедите, дори прадедите на днешните турци. Трябва ли децата или внуците да носят отговорност за деянията на бащи и деди! Трябва ли днеша Германия да се срамува от Хитлер, днешна Русия от Сталин, днешна Чили от Пиночет. Това е история, минало което никой не може да промени. Чудя се дали някога нещата ще се казват такива, каквито са били или все така ще я караме.

24.04 2015 в 08:53

Време е и днес една групичка хора да са солидарни с жертвите на арменския геноцид, както бяха солидарни с жертвите на холокоста, жертвите в Украйна, на трагедията в Шарли и т.н. Нищо лошо, граждани на света, но дано поне малко ви хване срам, че на българските такива дати пишете само за "патрЕотите" и голямата им активност във фейсбук или другаде. Без нито една думичка - Почит, Поклон...