ЦИК ще предложи промени в Изборния кодекс, свързани с наблюдателите

OFFNews 01 юни 2014 в 14:53 4257 1

Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Много от наблюдателите на изборите, регистрирани за евроизборите, не знаеха кого представляват, напомни говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов в интервю за БНР.

Ето защо комисията вероятно ще предложи промени в Изборния кодекс заради регистрацията на гражданските сдружения за изборите, обяви Томов.

"Огромният брой наблюдатели запълваха всички секции. Включително имаше хора, които не знаеха на кого са наблюдатели. Аз може би питах двеста човека, от тях един или двама можеха да споменат гражданското сдружение. Те можеха да кажат името на партията, а партиите нямат право да имат наблюдатели. В някои случаи можеха да кажат само името на лидера на партията, за когото смятат, че работят.

Това наистина сериозно разтревожи ЦИК. Ние ще предложим вероятно в анализа на изборите и законодателни промени във връзка със статуса на наблюдателите, като поискаме план за обучението на наблюдателите, задължително аналитични доклади от организацията.

Изобщо някакви доказателства, че тази организация реално ще участва с наблюдатели в изборите, а няма да бъде проформа маскиран начин за купуване на гласове в полза на една или друга партия", обясни говорителят на ЦИК.

В изборния ден имаше много сигнали за големи групи "наблюдатели", които гласуват в друг град. В OFFNews постъпи сигнал, че в училище в центъра на София е гласувала група мургави мъже и жени, които пристигнали с коли с монтанска регистрация. Те представили документ, че са наблюдатели на фондацията на ДПС младежка толерантност. Има съмнение, че този хора може да са гласували на няколко места, тъй като имат право да гласуват, където поискат.

Томов повтори, казаното и в деня на изборите, че в Бобов дол екипът на ЦИК не е забелязал очевидни опити за организация на вота.

Той обясни и защо е гласувал против освобождаването на Делян Пеевски от депутатското място в Европейския парламент:

Моето мнение е, че кандидатите в едни избори трябва да бъдат отговорни пред избирателите си и че ЦИК не е институцията, която може да пренарежда изборните резултати. Това не означава, че човек няма право да се откаже да заема някаква изборна длъжност, но трябва да се обърне към институцията, за която е кандидатствал. Господин Пеевски имаше възможност да се оттегли пред Европейския парламент. По моето лично мнение ЦИК беше длъжна да обяви изборните резултати такива, каквито са.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews