ЦИК отмени решението си да забрани коалиции като ДБ и Изправи се.БГ

OFFNews 29 януари 2021 в 19:20 8829 0

На извънредно заседание тази вечер ЦИК прегласува скандалното си решение от вчера, с което беше забранено коалициите да имат други имена, освен имената на членуващите в тях партии (Решение № 1961-НС от 27 януари 2021 г.).

Срещу решението бяха подадени жалби от тези коалиции, които бяха най-засегнати от него и не можеха да използват имената, с които са известни - Демократична България и "Изправи се.БГ". Според тях начинът, по който е взето решението, е брутален.

При гласуването днес обаче отпадна и ограничението за имената, така че към момента е възможно да има и коалиции с лични имена.

До това се стигна, след като бяха внесени две предложения. Първото предлагаше да отпадне изцяло текстът в т. 4, а именно: Наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

Второто предложение бе изменението в т.4 да е следното:

Наименованието на коалицията не може да съдържа имена на физически лица, освен ако то не е част от наименованието на партия, регистрирана по закона за политическите партии.

В крайна сметка ЦИК гласува само първото предложение и до изменението не се стигна, въпреки че се наложи прегласуване. Така с 9 гласа за и 4 против ограничението за имената отпадна. 

"Удовлетворени сме, че ЦИК ни чу. Това означава, че "Демократична България" ще може под името "Демократична България", с посочване на трите партии, които съставят коалицията - "Демократи за силна България", "Да, България!" и "Зелено движение" да се яви на тези избори. Става дума очевидно за недоглеждане и за недобра правна техника. Беше проявен здрав разум, невинаги става дума за велики атаки и световни заговори срещу демокрацията, понякога става дума просто за необходимост от бърза експертна интервенция, каквато "Демократична България" осъществи", коментира съпредседателят на обединението Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!