И Демократична България обжалва решението на ЦИК за имената на коалициите

OFFNews 29 януари 2021 в 13:07 4103 0

Демократична България обяви, че подава жалба до Върховния административен съд заради решението на Централната избирателна комисия (№ 1961-НС от 27 януари 2021 г.) за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 4 април.

В решението е записано, че "наименованието на коалицията може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията." Условието е неясно, а тълкуването води в две посоки, е мнението на Демократична България.

На първо място, ограничават ли се коалициите да включват в наименованията си изрази и думи, които са различни от наименованията на една или няколко партии в състава на коалицията? На второ място, въвежда ли се изискване в наименованието на коалицията задължително да се съдържа наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията?

В жалбата си Демократична България цитира разпоредбите на Изборния кодекс, където преценката дали в наименованието на коалицията да се включват или не наименованието или абревиатурата на участващите в коалиция партии е предоставена на самите формации. Припомня и предходна практика на ЦИК, която е била в тази посока.

Освен че иска от ВАС да отмени цитираното изречение от решението, Демократична България отправя и искане до ЦИК, с цел бързина на процеса, комисията да преразгледа сама решението си в тази му част.

Партиите във водената от Мая Манолова мрежа „Изправи се.БГ“ също обжалват решението на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови