ЦИК няма да допуска до вота коалиции с имена ''Бъдеще за град Х'' или ''Алтернатива за община У''

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2019 в 19:01 3417 1

Снимка OFFNews

Местни коалиции с имена от типа „Бъдеще за община Х“, „Алтернатива за община Х“ (ПП „ГЕРБ“, ПП „СДС“, ПП „НФСБ“), „Патриоти за Дряново“ (ВМРО – БНД и други партии), „Разлог – събуди се“, „КРОС“ и други подобни няма да бъдат регистрирани за местния вот.

На 2 септември ЦИК е взела решение, според което "наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции."

Наименованието или абревиатурата на участващите в местната коалиция партии и коалиции може да се добавя в скоби към наименованието или абревиатурата на местната коалиция, гласят още новите правила, приети от Централната избирателна комисия.

Общинските избирателни комисии трябва да проверяват спазени ли са тези изисквания.

Когато се установи, че не са изпълнени изискванията за наименования или абревиатурата на местна коалиция, ОИК трябва да изпрати незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни от уведомяването, но не по-късно от крайния срок за регистрация – 16 септември 2019 г.

В случай че указанията не са изпълнени в дадения срок, ОИК постановява решение за отказ на регистрацията на местната коалиция.

Решението, с което се отказва регистрация на местна коалиция, може да се обжалва пред ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови