ЦИК не може извади от списъците десетките хора с една и съща адресна регистрация

Инсталирането на софтуера на машините приключва в петък

OFFNews 24 октомври 2023 в 15:17 2263 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росица Матева

ЦИК не може извади от списъците десетките хора с една и съща адресна регистрация, стана ясно от думите на говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

Тя добави, че окончателните избирателни списъци вече са отпечатани от ГРАО, а ЦИК няма отношение по въпроса с адресните регистрации. 

Говорителката на ЦИК припомни, че по закон 6 месеца преди изборите кметовете на общините трябва да проверят всички нови адресни регистрации, направени през последната една година. Тези проверки трябва да приключат 3 месеца преди изборния ден.

Вчера в Министерството на електронното управление беше предоставен достъпът до изходния код на софтуера на машините на регистрираните за местните избори партии и коалиции. Инсталирането на софтуера на машините започна и трябва да приключи в петък, каза още Матева на брифинга. 

Матева припомни, че към момента има назначени 12 238 членове на секционни избирателни комисии. В 9082 от тях ще се гласува с машини, а в останалите с хартиени бюлетини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Юда

24.10 2023 в 17:56

Добре, не ги вадете. Вместо това разпространете допълнителна листа, с която на тези субекти да им бъде забранено да гласуват.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки