Два випуска пропускат 1000 години от историята

Александра Маркарян Последна промяна на 27 януари 2016 в 16:40 6669 9

Тодор Танев, Ваня Кастрева

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Министърът на образованието проф. Тодор Танев и заместничката му Ваня Кастрева

Два випуска няма да изучават Световно Средновековие по история в училище. Заради смяната на учебните програми, те ще прескочат от Античност директно в световната история през периода от XVI до края на XIX век.

Ощетени са децата, които през настоящата учебна 2015/2016 г. са в пети и в шести клас.

Шестокласниците ще учат по старата програма и в VII клас. Новата програма за тях ще влезе през учебната 2017/2018 г., когато са в VIII. Децата, които тази година са в пети клас, също ще учат по старата програма до VII включително и през 2018/2019 г., в VIII клас, за тях ще влезе новата програма.

По старата програма по история в V и VI клас се учи българска история, в VII клас - Античност, а в VIII - Световно Средновековие. По новата Средновековие (българско и световно) ще се учи в VI клас, в VII клас - България от XVIII в. до днешни дни, в VIII и IX клас - световна история (XVI-XIX век и XX-XXI век) и в X клас е изцяло българска история.

Така децата, които са учили по старата програма до VII клас включително, а от VIII започват по новата, ще пропуснат Световното Средновековие, което по старата програма е трябвало да учат в VIII клас, а по новата - още в VI.

През коя година в кой клас влизат в сила новите програми е записано в Закона за предучилищното и училищното образование. Те се въвеждат в първия клас съответно от началното, прогимназиалното и гимназиалното образование, т.е. в I, V и VIII клас. През предстоящата учебна 2016/2017 година новите програми влизат в I и V клас, през 2017/2018, 2018/2019 и 2019/2020 г. - за учениците, които постъпват в I, V и VIII клас. През 2020/2021 - за постъпващите в VIII клас.

стара програма нова програма*
V клас България от основаването до 1396 г. Античност
VI клас България от XVIII век до днес Световно и българско средновековие
VII клас Античност България от XVIII век до днес
VIII клас Средновековие Световна история XVI-XIX век 
IX клас Нова история (от Ренесанса до XIX век) Световна история XX-XXI век
X клас Най-нова история - 1914 г. до днес Българска история

*МОН е публикувало проектите на нови програми само за II, VI и VIII клас.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2016 в 16:19

Безумия! Имам чувството, че от МОН не знаят какво правят. Безумни и посредствени са реформи в образованието, тези промени в учебния план. Все по-безполезно започва да става образованието за учениците.

28.01 2016 в 14:31

лекар съм и затова мога да поставя диагноза на безнадеждни, не е приятно, но е дълг. та № 6, теб не бих лекувал. как разбра, че от една тъпа чуждица, всички руски думи са тъпи? и смея да те уверя, че съм корифей в руския език, за разлика от теб. не очаквай повече внимание, учи руски!

28.01 2016 в 08:23

Незабавна оставка на министър Танев! Платена или доброволна подлога на чужди интереси - не е важно! Този трябва да го изметем от министерството!

А после да подкараме Касим Дал (заедно с ДПС агитката), който лично вкарва исторически лъжи в учебната програма по история!

28.01 2016 в 05:10

Според "доктора", пардон "лекаря" се въвеждат две основни понятия за думите-тъпи и остри, като всички руски думи са тъпи/по дифолт-дума, която не е нито руска, нито славянска, следователно е остра/.
А пък на "келеша", който сам си признава, че в главата му няма нищо, понеже бил далновиден, че няма да се занимава с нищо от това, което се изучава в училище-евала!Той даже стига до прозрението, че трябва да се знаят неща без да се изучават.И накрая, естествено за всичко е виновен гадния режим на комунистите-точка.
Абе добри са ни министрите! Изказват се ясно и конкретно само с остри думи по неща които знаят прекрасно, понеже не са ги изучавали.

27.01 2016 в 23:53

Постът на келеша (4) впечатлява с дълбока, компетентна мисъл, която е важно да се вземе под внимание, за да продължат и в бъдеще все така успешно да се изграждат у подрастващите устоите на националното самосъзнание.Аз съм за.Най-добре би било пет-десет випуска да бъдат лишени от излишните, затормозяващи и сухи знания за един период от около 1400 години, защото това си е наистина губене на излишно време и чиста демагогия за болшинството деца, които впоследствие не ги очаква велика духовна или научна кариера. Естествено, ако на някого липсват подобни знания, в нета колкото щеш.Ето това е начинът комунистическата плесен да бъде почистена без остатък. Поздравления!

27.01 2016 в 21:42

Не харесвам Кастрева и Танев, но глупостите, които се изписаха относно "пропуските" в образованието са дивотии. Който иска да учи и "История велика българска" и всичко друго, от което в главите ни не е останало почти нищо, защото е било суха материя и много отдалечена от интересите на хората, които в последствие не са се занимавали нито с литература, нито с история. Важно е да знаем тези важни за българската нация неща, но не и да ги "изучаваме" в дълбочина, защото това е чиста демагогия. По-скоро комунистите се страхуват, че най-после в историята ще влязат факти, доказващи, че режимът 1944-1989 г. е бил престъпен режим.

27.01 2016 в 20:05

двата "випуска" - тъпа руска дума, няма да усетят пропуска, както и всичките им роднини и познати.

27.01 2016 в 17:37

Историята не е това, което беше...Всяка година е различна...Отлитам на Марс....

27.01 2016 в 17:20

Само един единствен човек в тази държава не разбира какъв дебил имаме за министър на просветата, способен единствено и само на гафове.За съжаление от този човек зависи това да е така.