Свиленски: БСП се готви да поеме мандата за управление

OFFNews Последна промяна на 08 октомври 2021 в 10:28 1442 1

Снимка Архив

БСП се готви да поеме мандата за управление. Още следващата седмица ние ще представим нашия план за първите 100 дни на правителството, което трябва да управлява България. Ще представим и нашето предложение за Бюджет 2022 г.

Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в 24 МИР - София Георги Свиленски по NovaNews. И допълни, че ще разговарят с всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС. 

За “Продължаваме промяната“ социалистът обясни, че първо трябва да се види какви са приоритетите им, както и че не се е видяло някакъв знак на промяна във времето, в което са били министри: „Развяха знамената на това, което ние като опозиция в 44-я парламент изкарахме, така че не са свършили нещо ново за България“, каза още той. 

След тази енергийна криза вероятно ще дойде и икономическа, и социална такава, тъй като нещата са пряко свързани. Компенсацията, която служебното правителство предлага за бизнеса, е от 01.01.2022 г., но дотогава има 3 месеца: „Тази подкрепа трябва да се направи сега, в рамките на актуализирания бюджет трябва да се намерят съответните резерви, така че да се подпомогне бизнеса и българските граждани“, коментира той.

Георги Свиленски посочи конкретно какво ще направи левицата, която влезе в 47-я парламент: „По отношение цените на енергоносителите - намаляване на ДДС на цените на тока и горивата, намаляване на цените от “малката кошница“, гарантирани до 200 или 300 киловатчаса на всяко семейство, както го направиха в Гърция и Испания“, обясни той.

На въпроса как БСП ще изведе страната от здравната криза Георги Свиленски отговори: „БСП имаше предложения и програма още при започването на ковид кризата, имаше и когато тя се беше развила през ноември-декември. Нашите предложения там са много ясни и точни: първо - масово ваксиниране и второ - отделени ковид болници.“ По думите му и едните, и другите управляващи са успели да направят такова голямо недоверието във ваксинацията, че българските граждани самите те не могат да вземат решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови