Свалят червените табели от колите на почетните консули

OFFNews 17 март 2016 в 12:10 4192 2

Почетните консули свалят червените табели до три месеца

Почетните консули ще се простят с червените регистрационни табели на автомобилите, които към момента им дават известни привилегии. Това става ясно от промени в наредбата на МВР за регистрацията и отчета на моторните превозни средства, собственост на чуждестранни физически и юридически лица. Те бяха направени, след като премиерът Бойко Борисов разпореди да се затегне контролът върху почетните консули. Причината са провинения на някои от тях, за които министри от кабинета се оплакали на външния министър Даниел Митов. 

Според промените в наредбата на МВР почетните консули ще трябва да пререгистрират автомобилите си в срок от три месеца след влизане на новите условия в сила. Това означава, че те няма да имат право да ползват червен номер с обозначението "СС". Анализът на МВР показвал, че специалните дипломатически табели не са необходими за осъществяване на функциите на почетните консули и за "постигане на целите, за които са назначени".

Според сега действащата наредба червена регистрационна табела с означението "С" се дава на дипломатически и международни представителства и техни служители, които имат дипломатически статут и притежават лична дипломатическа карта, издадена от Министерството на външните работи. С "СС" се означават автомобилите на консули, като от тази категория ще отпаднат почетните консули. Синя табела с означение "XX" се дава на чуждестранни физически лица, на които е разрешено пребиваване в страната за повече от 3 месеца, ако са адресно регистрирани в страната.

Предстои да бъдат направени промени и в други наредби, даващи права на почетните консули. Сега Наредбата относно реда за назначаване и приемане на почетни (нещатни) консулски длъжностни лица дава на почетните консули привилегии и имунитет, като на посланиците. Очаква се МВнР да внесе поправки в тази наредба. Почетните консули имат правото да им бъде възстановен ДДС за купени стоки и за внос на стоки от чужбина. Личният им багаж и този на техните семейства не подлежи на митническа проверка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови