Страхил Ангелов: "Ислямска държава" е голям проблем за България

И аз не одобрявам паметници в София но не драскам по тях, каза социалистът.

OFFNews 19 септември 2014 в 11:01 5236 4

Страхил Ангелов

За съжаление България и предишното правителство, а и сега служебният кабинет не заеха адекватна позиция по въпроса с конфликте Русия-Украйна.

Това обяви Страхил Ангелов, който е №14 в листата на БСП в 23-ти МИР София за предстоящите парламентарни избори, в интервю за радио "Фокус".

По думите му „Ислямска държава“ е много по-голям проблем и за нас, и въобще за мира в света, отколкото Русия. 

"По отношение на „Ислямска държава“, знаете, че когато ходих в Сирия тук се създаде много голямо напрежение, че съм подкрепил Башар Асад. Когато казвах, че тези хора, които воюват със сирийската държава са терористи и ислямисти, тук никой не чуваше и не им се вярваше на някои велики пропагандатори. Днес вече там има „Ислямска държава“ - халифат. Излиза, че съм бил прав", коментира социалистът.

Той напомни, че този халифат не е много далеч от нас и затова България трябва да бъде много внимателна.

Ние трябва да бъдем дейни участници в борбата срещу „Ислямска държава“, категоричен е Ангелов.

"Мисля, че ние обаче заявихме, че Русия е враг номер 1 и е заплаха за България. Аз не мисля така. Ние трябва да търсим път към Русия, ние имаме духовни връзки с Русия, които не бива така с лека ръка да захвърляме. Още повече, че търпим огромни загуби в икономически план. Видяхте, че тази година руските туристи по Черноморието са много по-малко, сезонът беше слаб.

Много трябва да се внимава със санкциите срещу Русия. Ние трябва да бъдем „против“ санкции. Няма защо да се налагат санкции на Русия заради това, което се случва в Украйна. Аз не виждам причина. Извинявайте, но в Украйна 50 хиляди души, съсипаха 45-милионна държава. Тези, които организираха така наречения „Евромайдан“, тези, които палеха живи хора, тях ли да подкрепяме?", коментира още политикът. 

По повод изрисуването на Паметника на Съветската армия социалистът напомни, че подобни паметници има в цяла Европа.

"Тези, които драскат защо не опитат да драскат в центъра на Виена, където също има такъв паметник, нека да отидат и в Будапеща да надраскат паметника на Съветската армия", попита политикът. 

Според него е абсурдно да има паметник - монумента на жертвите на комунистическия режим, на който стои името на капитана, който разстрелва децата от Ястребино.

"Да не говорим докъде сме се докарали, че има и паметник на британските летци, които са бомбардирали София, бомбардирали са баба ми и дядо ми. И на атентаторите от гара „Буново“ също има паметници. Аз не го намирам за нормално, но дори не съм си помислял да отида да ги надраскам или да ги счупя. По отношение на паметника на Съветската армия се държим като диваци на моменти", каза още Страхил Авгелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!