Страхил Ангелов: Трябва да се отнеме правото на глас на неграмотните

Нели Чолашка Последна промяна на 17 септември 2014 в 16:30 6070 23

Страхил Ангелов

Страхил Ангелов беше депутат от БСП в 42-то Народно събрание. В листите на "БСП лява коалиция" за предстоящите парламентарни избори на 5 октомври е номер 14 в листата на 23-ти МИР. Той има шанс да влезе в парламента, ако избирателите в този избирателен район гласуват преференциално за него - 22/14.

Г-н Ангелов как гледате на възможността за преференциално гласуване на предстоящите избори?

Мисля, че това е една първа стъпка за цялостна промяна в нашата избирателна система, която според мен трябва да настъпи. Това е крачка в правилната посока. На следващите избори преференцията вече трябва да е задължителна и ако не си посочил кандидат, бюлетината ти да бъде невалидна. По този начин ще се ограничи влиянието на партийните централи, както при подреждането на листите така и след това върху самите народни представители. В крайна сметка депутатите представляват българския народ и неговите интереси, а не на една или друга партийна върхушка.

Партийната централа ви е поставила на неизбираемото 14 място в листата на БСП в 23-ти МИР.

Сега, когато има преференция, не мисля, че това място е неизбираемо - всяко едно място е еднакво избираемо. По принцип е нормално партийните централи, на базата на някакво вътрешнопартийно състезание, да излъчат листа и кандидатите да бъдат подредени по азбучен ред. Които получат най-много гласове от избирателите, да влязат в Народното събрание. По този начин апаратите на партиите ще бъдат силно ограничени във влиянието си.

Нещо повече - продължавам да настоявам, че в България гласуването трябва да бъде задължително. Ако никой не ти харесва, можеш да влезеш, да си вземеш бюлетината, да минеш, да се подпишеше, да ти сложат втория печат и си отивай. Мисля, че този ангажимент към отечеството всеки може да го поеме и да отдели веднъж на няколко години по 15 минути да се разходи до училището в квартала.

Задължителното гласуване обаче трудно ще се приложи за българите в чужбина, ако не се въведе възможността за електронно гласуване.

Българската държава като начало не може да уточни колко са точно българите зад граница и къде са. Това е несериозно. Техните списъци трябва да бъдат актуализирани, за да може да се въведе задължителното гласуване. Аз това съм го казвал много пъти в парламента. Така или иначе колегите ми в 42-то Народно събрание не възприеха тази теза.

Когато актуализираме списъците, тези хора, които нямат основно образование, много моля да не участват в изборния процес. Не може един човек, който не може да си напише първата буква на името, да ходи да гласува в интегрална бюлетина. Как точно той се ориентира за кого точно да гласува.

Вие предлагате да се въведе образователен ценз за правото да гласуваш на избори?

В момента имаме ситуация, която не изглежда много сериозно. Бъдещето ни се определя от едни хора, които на практика ние издържаме. Вие като данъкоплатци издържаме ромите в България, а в крайна сметка те ни определят политическата конюнктура срещу дребни суми или подаръци.

За да отидеш да гласуваш за мен преференциално, трябва да прочетеш какво правя, участвайки в политиката, какви са моите идеи, виждани и т.н. Как ще отидеш да гласуваш с интегрална бюлетина с много парти и с преференции, ако не можеш да четеш. Ако вкараме задължителна преференция, на някои политически сили над 50% от бюлетините ще бъдат невалидни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.09 2014 в 17:52

@ edikoisi. Прав си. Ето аз живея в чужбина и не гласувам. Искате неграмотните да нямат право на глас..с една дума циганите.

Обаче, темпото с което се размножатат циганите, и ако вземат и всички се ограмотят, след няколко години ще се молите на колене хората в чужбина да гласуват.

Че мангалите вземат ли власта, ще се молите даже ДПС да ви управлява.

Аман от немислещи глупаци.

19.09 2014 в 11:46

тоа реже клонана най-вече на ДПС-то,че и на БСП и Атаката... Нищо,ние сме - "ЗА"

18.09 2014 в 22:33

Това е надежда да се улови някой и друго образован шаран в София. Всички знаем, че БСП имат интерес хората да са заблудени, така че този какво говори няма никакво отношение. И не трябва да има дискриминация, само спазване на закона за всички (например купуване на гласове).

18.09 2014 в 19:52

Да се наложи и закон за отседналост,щом не си живял в БГ повече от една година ,да нямаш право на глас.Да си бачкат в чужбина, да се правят на роби,да си живеят по-добре,ама да ми налагат кой ще ме управлява тука,не съм съгласен.Като искат да гласуват,да си дойдат да работят тука,и да живеят като нас с мизерни заплати и високи цени,тогава да видим на кой бог ще се молят.На чуждо дупе 100 х** са малко нали?Бил,неграмотен и да нямал право на глас,окама този неграмотен,е и много пъти безработен и го яде голям.

18.09 2014 в 19:10

Това е гол популизъм. Никъде го няма, противоконституционно е и е откровено глупаво. Аз съм ЗА ОБРАЗОВАНЕ И ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ И ЗА ПРАВО НА ГЛАС НА ВСИЧКИ, а не за обричане на мизерия и лишаване от право на глас на която и да било част от обществото.

18.09 2014 в 15:31

Хасане, неграмотен означава, да не може да прочете какво пише на бюлетината, не е ли абсурдно, как гласуват тогава тези хора?... Много просто, някой им е казал, това законно ли ти се вижда?...И не, не сме равни!

18.09 2014 в 11:49

Добре го е рекъл човекът.

Във футбола на това му се вика автогол.

Подкрепям!!! :)

18.09 2014 в 11:42

неграмотен не означава непременно глупав, някои деца са принудени да работят не за да забогатяват родителите им, а по скоро да не обеднеят политиците. Когато единствения начин да нахраниш семейството си е да продадеш нещо, то по добре това нещо да е гласа или крадено желязо отколкото кръвта си пред кръвния център. Дори неграмотните г-н Сирил ангелов разбират от хубаво и го търсят, а ваша работа като народен представител е да създадете закони с които да осигурите прехраната, образованието и просперитета на всеки един гражданин на Република България(доскоро народна).
П.П знам че от този коментар освен ядове от глупави последващи коментари, друго няма да спечеля но държа да кажа, всеки изпитва глад, болка, любов и омраза и точно затова всички сме равни, а боклука си е боклук без значение от религия, националност и цвят.

18.09 2014 в 10:44

Страхилчо,обърках ти името,но вас червените въшки не може да ви запомни човек

18.09 2014 в 10:41

Ангелчо,като забраниш на неграмотните да гласуват,кой ще гласува за вас червените боклуци?.Питай първо проскубания травестит Мая Галева Манолова преди да се изказваш