Станишев в Кишинев и Одеса: България е навсякъде, където има българи

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2014 в 15:14 1301 9

Лидерът на ПЕС и член на Европейския парламент Сергей Станишев се срещна с българските общности в Кишинев и Одеса.

Станишев се ангажира за актуализиране и прилагане на националната стратегия за българите зад граница, която беше инициирана още през 2008 г.

"Благодарни сме на молдовската страна за направеното досега по отношение на българите в страната. Получихме гаранции на най-високо равнище за правата на нашата общност в Молдова. Тараклийският район ще бъде запазен като самостоятелна административна единица, което е необходимо за съхраняването на българската културната идентичност. Ще бъдат положени усилия училищата, където се изучава български език, също да бъдат запазени, а Тараклийският университет да стане привлекателно място за обучение на младежи от целия регион”, заяви Станишев ​на срещата.

Той посочи, че е необходимо българската държава да отделя повече средства и да реализира повече проекти в районите с компактно българско население, както и да осигури тяхната публичност.

Станишев изрази загриженост, че в това отношение нашата страна изостава от Румъния, например, която дарява и инвестира много повече в Молдова.

В Одеса Станишев и Кристиан Вигенин взеха участие в тържества по случай деня на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври, и по случай деня на народните будители, който нашите сънародници зад граница тачат и празнуват.

Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, връчи на Станишев специална награда за приноса му към развитието на българската общност в Украйна.

На прием в българското консулство в Одеса Станишев приветства инициативата на консулството за създаване на "електронно читалище", в рамките на която, с помощта на спонсори, са закупени електронни книги, хард дискове и DVD с български филми, музика, литература, произведения на изкуството.

Те ще бъдат разпространени сред нашите сънародници в Одеса, както и българските села в областта, за да могат най-вече младите хора да се докоснат до достиженията на българското изкуство и да запазят връзката с България. Сергей Станишев подпомогна инициативата, като лично дари допълнителни пет хард диска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.11 2014 в 08:34

Според тази отрепка България е uberalles, особено, ако става въпрос за територията на СССР, а българите на Запад са просто едни досадници, които само протести правят, искат лесно да гласуват и да имат равни права с тези в страната, пък и не гласуват за комунисти...

02.11 2014 в 00:48

Станишката се о-ра в България, сега и извън границите....

01.11 2014 в 21:10

Да, тъпак - навсякъде...Защото ти и вмирисаната ти партия прогонихте креативните българи, а в България останаха ибрикчиите на ДПС и вашите...Срам е това, което се случва с България...

01.11 2014 в 20:53

Сучка

01.11 2014 в 17:50

Кучка!!!

01.11 2014 в 17:36

Да си остане там и да си плещи скучни баналности. много му отива.

01.11 2014 в 16:52

Добре де, Серж е бил в качеството си на P.E.S, а Крис като какъв -- B.I.T.C.H.?

01.11 2014 в 16:17

Я, шлюхата на Путин в Одеса :)

01.11 2014 в 15:56

Манипулации и лъжи десетилетия наред тровят българския национален дух и унизяват умишлено достойнството ни
Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен
Наскоро се сдобих от министерство на отбраната на Руската федерация със „Сборник със секретни договори на Царство Русия 1856-1917г.”
За първи път българският народ има възможност да види текстовете на секретните договори на Русия с Австро-Унгария от 1876 г. – 1877 г., станали основа на Берлинскят договор. Договори между две империи, обрекли на разпокъсване българските земи и довели до неизброими мъки и страдания в опити да се постигне българският национален идеал.
http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html