Станишев в Кишинев и Одеса: България е навсякъде, където има българи

OFFNews 01 ноември 2014 в 15:14 1817 9

Лидерът на ПЕС и член на Европейския парламент Сергей Станишев се срещна с българските общности в Кишинев и Одеса.

Станишев се ангажира за актуализиране и прилагане на националната стратегия за българите зад граница, която беше инициирана още през 2008 г.

"Благодарни сме на молдовската страна за направеното досега по отношение на българите в страната. Получихме гаранции на най-високо равнище за правата на нашата общност в Молдова. Тараклийският район ще бъде запазен като самостоятелна административна единица, което е необходимо за съхраняването на българската културната идентичност. Ще бъдат положени усилия училищата, където се изучава български език, също да бъдат запазени, а Тараклийският университет да стане привлекателно място за обучение на младежи от целия регион”, заяви Станишев ​на срещата.

Той посочи, че е необходимо българската държава да отделя повече средства и да реализира повече проекти в районите с компактно българско население, както и да осигури тяхната публичност.

Станишев изрази загриженост, че в това отношение нашата страна изостава от Румъния, например, която дарява и инвестира много повече в Молдова.

В Одеса Станишев и Кристиан Вигенин взеха участие в тържества по случай деня на бесарабските българи, който се отбелязва на 29 октомври, и по случай деня на народните будители, който нашите сънародници зад граница тачат и празнуват.

Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, връчи на Станишев специална награда за приноса му към развитието на българската общност в Украйна.

На прием в българското консулство в Одеса Станишев приветства инициативата на консулството за създаване на "електронно читалище", в рамките на която, с помощта на спонсори, са закупени електронни книги, хард дискове и DVD с български филми, музика, литература, произведения на изкуството.

Те ще бъдат разпространени сред нашите сънародници в Одеса, както и българските села в областта, за да могат най-вече младите хора да се докоснат до достиженията на българското изкуство и да запазят връзката с България. Сергей Станишев подпомогна инициативата, като лично дари допълнителни пет хард диска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!