Станишев е избран за заместник-шеф на Комисията на ЕП по правосъдие

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2017 в 17:36 7311 5

С председателя на комисията Клод Мораес и останалите трима заместник-председатели: Кинга Гал, Ян Олбрехт, Барбара Кудрицка

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев беше избран единодушно за заместник-председател на Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

„Благодаря на всички колеги за подкрепата и гласуваното доверие. За мен тази позиция е голяма чест и отговорност, тъй като това е една от най-големите комисии на ЕП – и като числен състав, и като тематичен обхват“, заяви Станишев.

„Доволен съм, че успяхме да запазим този важен пост за делегацията на българските социалисти в ЕП след напускането на г-жа Илияна Йотова, защото в тази комисия са концентрирани редица важни за България въпроси – политиките, свързани с миграцията и бежанците, граничната охрана, Шенген, правосъдието и върховенството на закона, визовият режим с трети страни, защитата на личните данни и т.н.“, коментира българският евродепутат.

В компетенциите на комисията влизат въпроси като борбата с международната престъпност и тероризма, опазването на основните права, гарантирането на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот в цифровата ера, борбата с дискриминацията, новите мерки в областта на сигурността на ЕС като Европейската гранична и брегова охрана и редица други. Комисията работи с представители на властите в държавите-членки, Европейската Комисия, специализираните агенции на ЕС, гражданското общество и академичните среди.

Станишев добави още: „Борбата с тероризма, включително на европейска почва, и проблемът с миграцията изискват преосмисляне не само на европейския подход към сигурността, но и на защитата на основните граждански права и свободи. Във времена на икономическа криза и ширеща се безработица, намирането на нов баланс между инвестиции в социалната сфера и в сектор сигурност е още по-трудно. Предстои много работа по тези теми на европейско равнище и комисията LIBE ще бъде точно в окото на бурята“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

5

косата

25.01 2017 в 12:33

Ако имаше правосъдите, Станишев отдавна да е в затвора ...

26179

4

ELPIDA

24.01 2017 в 22:01

Да чакам правосъдие от "личност" като Станишев е все едно да получа от умрял кон писмо.
И при тези мръсотията е както в Олимпийския Комитет,УЕФА, ФИФА...

9035

3

John Foe

24.01 2017 в 21:33

Оправи правосъдието в родната си страна, отиде да го оправя и в Европа... Боже опази...

12066

2

Dimitri atanassov

24.01 2017 в 18:07

Боже боже.... На къде отива този свят... Брексит, Тръмп, а сега и това

29585

1

Izalina

24.01 2017 в 18:06

Тоз няма начин да не е набарал някоя златна жила там. Много се задържа нещо сред маргиналите напоследък ...