Quantcast

Станишев: Ако поляците и унгарците се притесняват от Русия, за нас тя е освободител

OFFNews Последна промяна на 12 април 2014 в 19:19 5762 35

Сергей Станишев

"Ако поляците, унгарците и прибалтийците имат основания да се притесняват от Русия, за нас тя носи друга символика, защото Освобождението на България идва с цената на много руски войни". Така коментира случващото се в Украйна лидерът на БСП Сергей Станишев, на среща с партийния актив в Белоградчик, предаде БГНЕС.

Председателят на БСП повтори, че левицата има стабилна позиция, произтичаща от националния интерес и е против икономически санкции за Русия, защото все още помни Югоембаргото, от което България е пострадала сериозно.

„Евроизборите ще дадат силата за правителството – да продължи това, което е започнало“, каза днес Станишев. Той посочи, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска да спечели изборите, за да призове кабинета да си подаде оставката.

"Колко българи искат Борисов и Цветанов да се върнат на власт?", запита Станишев и посочи, че това е залогът на предстоящия вот.

Той направи пламенно обръщение към жителите на Северозападна България. "Всички преживявате упадъка на Северозападния регион и това е тежката реалност. Бях много възмутен през изминалата година, когато в ЕС се договаряха парите. Тогавашният министър-председател на България не използва възможността да изтъргува нещо допълнително за своите изостанали региони, а такива пари получиха Унгария, Гърция, Италия, Испания. Дори богата Германия получи допълнителни пари за своите изостанали региони, а само България не бе поставила условия и не бе поискала допълнителни средства“.

„Възстановяваме справедливостта в Северозападна България“, каза Станишев днес по-рано във Видин и посочи, че правителството на Пламен Орешарски е заделило 14 милиона лева за проекти в района (от „публичната инвестиционна програма“ с общ бюджет около 500 милиона лева – бел.ред.).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2014 в 22:50

Tozi e gaden

14.04 2014 в 10:23

Освободител да се чете ОКУПАТОР - справка

ЗАХАРИ СТОЯНОВ:

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Русчук, 1-й Март 1886 г.

З.Стоянов

ИВАН ВАЗОВ

На руските воини
О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки…
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо…
Как ръце сега да разгърнем?

О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно пµ любим я ния.

За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!

О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам, и за нея,
кат нас да живейте и мрете!

Справка относно 09.09.1944г.

РАДОЙ РАЛИН:

Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
Помниш ли кагда пришол със танка?
Беше млад, но се държеше мъжки.
Зарази семейството ми с въшки…

Взе на мама златните пендари
и дори галошите ми стари.
Помниш ли, как кушаше картошки?
Наконец забърса три кокошки.

После си преспал със какa Сия
и изпил си всичката ракия.
А след време чухме и мълвата,
че си гръмнал тате във главата!

Длъжен бях да те обичам, Ваня.
Даже кръстих дъщеря си Маня.
Залъкът си давахме насила
на Русия – тая дива сила.

После цели девет петилетки
грабихте уран и руди редки.
Грабихте и жито, папироси…
Зарад тебе ходим голи-боси!

Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
Ние всички хранехме танкиста.
А пък ти ни пазеше със танка
и ни взе последната луканка…

Пазеше и немците, и чехите.
Ние тук възпявахме успехите.
С паметник стърчиш ни на главата
и скверниш небето и земята.

13.04 2014 в 18:49

Стани-шеф е галицийски еврей и нека си върви в Украйна,70% от еврейството живее в Украина и Белорусия и Русия,в Израел малко живеят ,даже в Ню Йорк повече евреи живеят

13.04 2014 в 18:40

На вниманието на съветския уахабит и любител на аксиомите Н. Малинов:

АКСИОМАТА НА АКСАКОВ:

"Всяко тържество на България е смърт за Русия!"

13.04 2014 в 15:10

станишев не е българин и няма право да гивори глупости от мое име. Руската измет да си се качва на ту-154-ките и да си ходи в сибир. Българите не щем руски поробител. Марш от тука сган

13.04 2014 в 14:12

Намирам за адски нагло Станишев (от БСП винаги го правят) да говори от името на всички българи. Какво иска да ни внуши? Че има разделителна линия между народите отървали се от руското влияние и българите, които, види се, трябва да сме безрезервно безкритични към освободителката Русия. Дори когато сегашният руски режим върши безобразия. На всичкото отгоре руският посланик откровено ни заплаши в навечерието на посещението на генералния секретар на НАТО. Това остана незабелязано и дори повечето медии скриха факта, че самия посланик сам цензурира изказването си, разбрал все пак как се е издънил. Но ето го нашият Серж, който без 1 ден трудов стаж се смеел, когато Борисов говорел за държавност. Та този нашишкавял шеф на ПЕС слага демаркационни линии в Европа и обяснява, че на следващия ден, когато изберем Шулц, ще ни приемат в Шенген. Кой е лицемер?

13.04 2014 в 10:41

И един коментар от Дневник с описание на руското нападение над Варна през 1915:

"....Рано сутринта на 14.10.1915г. във Варна бият църковните камбани. Подранилите богомолци бързат да идат на църква, без въобще да подозират, че предстои кървав ден за техния град. Щабът не бреговата охрана е известен , че на хоризонта се забелязват силуети на морски съдове. Скоро те са идентифицирани каро руски бойни кораби. Началникът на отбраната в морската столица ген. Симеон Янков предприема спешни мерки за защита на пристанището, жп гарата, флотските помещения и другите стратегически важни обекти в града. В 7.30ч. към Варна се насочват два неприятелски хидроплана. Те правят пълна обиколка над града и хвърлят няколко бомби.Това е първата въздушна бомбардировка над български град в световната война. Без да бъдат засегнати от пушечната и картечната стрелба , руските хидроплани поемат обратен курс.
Въздушната бомбардировка е прелюдия на артилерийския обстрел, започнал час по-късно след изтеглянето на хидропланите. Руската ескадра под командването на вицеадмирал Новицки се разгръща в боен ред. Тя включва 3 крайцера, 3 броненосеца, 6 миноносеца и 5 помощни плавателни съда. Toва са корабите на руския Черноморски флот „Императрица Мария”, „Св. Йоан Златоустъ”, „Св. Панталеймонъ”, „Евстафий”, „Кагуль” и „Память Меркурия”. Те са въоръжени с мощните 305- и 203- мм. оръдия. С тази внушителна морска сила руският боен флот атакува Варна.
Първите снаряди падат в пристанището и в района на Галата и Евксиноград. Впоследствие в обект на артилерийския обстрел стават изключително централната част на града и особено гъсто населените му квартали.Този момент обикновено се скрива от българската и руската историографии, които в пълно съзвучие по между си обявяват необходимостта от бомбардировката на Варна с неутрализиране на немските подводници. Всъщност тъкмо немските подводници неутрализират ефекта на руската атака, както ще се окаже впоследствие.
Руският артилерийски обстрел на Варна продължава час и 7 минути. Толкова време снарядите сеят смърт и разрушение. Къщите на варненците започват да се рушат пред очите на смаяните и изненадани техни собственици и обитатели. Сред трясъка на експлозиите се разнасят писъци на отчаяние и безсилие, на които никой в този момент не може да помогне.
Изведнъж канонадата спира и руската ескадра започва скоростно да се изтегля. Заслугата за това е на двете немски подводници UB7 и UB8. Когато по безжичния телефон разбират за започналите бомбардировки , те незабавно се отправят към Варненския залив и атакуват руските кораби с няколко торпедни устройства.
Тогава UB 7 и UB 8 атакуват ескадрата, като от UB 7 с командир мичман I ранг Вилхелм Вернер изстрелват торпедо по един от линейните кораби - ,,Пантелеймон”.
Последва взрив, вероятно не в корпуса на кораба, а в предпазната мрежа около него, но броени минути след това ескадрата прекратява бомбардировката и се оттегля.
Изплашени от загубите, руските нападатели се изтеглят бързо в своите териториални води. Руските историци отричат попадение в своя кораб, но безспорният факт е прекъсването на артилерийския обстрел и бързото оттегляне на ескадрата. Вечерта на 14.10.1915г. двете немски подводници пристигат в пристанището на Варна. Когато се появяват над водата , те са посрещнати от намиращите се там варненски граждани с ,,Ура’’ и бурни ръкопляскания.
Какви са пораженията от руската морска атака?
На място загиват 9 души - петима мъже, едно момче на 12 години и три жени. Ранени са 24 мирни граждани, двама офицери и четирима войници. Те са откарани във военния лазарет. Раните им са тежки. На някои от тях са ампутирани крака и ръце.
Материалните загуби също са значителни. Разбита е външната част на вълнолома. Пряко са засегнати сградите на първи полицейски участък, телеграфо-пощенския клон, мюфтийството и кулата на морския фар. До основи са сринати повече от 50 магазина, къщи и кантори в града , разположени предимно в престижната гръцка махала. Общо загубите се оценяват на повече от 2 милиона лева. Епизодът с окървавяването на Варна от руските самолети и кораби остава завинаги в съзнанието на жители на града, но ще изчезне ,,безследно’’ от българските учебници по история след 9.09.1944г. и дори и в наши дни..."

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/04/11/2280277_citat_na_denia_ruskata_namesa_vinagi_nosi_mir_i_rastej/#msgid8990635

13.04 2014 в 10:28

Ще постна едно стихотворение на Дядо Вазов - определено русофил, но през І-та СВ променил отношението си към руските "освободители":

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=4114&Level=2

НА РУСКИТЕ ВОИНИ

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

Желали би вас да прегърнем
и тоз път сърдечно, горещо.
Но взорът ви свети зловещо...
Как ръце сега да разгърнем?

О, руси! Аз друг път ви славях
за подвиг велик и чудесен,
високо ви лґкът поставях
във мойта душа, в мойта песен!

Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко –
строшихте ни игото тежко,
а днеска ни носите ново!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно пµ любим я ния.

За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!

О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете!

1916

13.04 2014 в 10:15

този трябва да се обезглави - толкова тъп човек няма .

13.04 2014 в 09:02

Руско-турската война 0т 1877-78 г., не е имала задача да освобождава когото и да било. Всеки който прочете дълго укриваният от комунистите Сан Стефански договор ще се убеди в това. В договора България е под името Задунайская територия, каквато беше от 1944 до 1990 г.
Г-на Станишев като историк автор на монументалното и много ценно изследване "Отличителните знаци в армията на СССР" би трябвало да знае тези "тънки" нещица. Русия и СССР са били и са окупатори, както преди 136 години така и сега. Териториалната лакомия на власт имащите в Русия е ненаситна.
АКО ОКУПАЦИЯТА ЗА ДРУГАРЯ СТАНИШЕВ Е ОСВОБОЖДЕНИЕ Е ДРУГ ВЪПРОС