Русия иска някогашната си сфера на влияние, смята шефът на НАТО

OFFNews 12 април 2014 в 17:51 8566 15

Андерс фог Расмусен

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен в интервю пред bTV. Расмусен е на посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

Въпреки че България попада в съветската сфера на влияние от преди 1989 г., Расмусен отхвърли опасенията, че страната може да се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на украинската криза.

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Андерс фог Расмусен.

Генералният секретар на НАТО нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още Расмусен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!