Русия иска някогашната си сфера на влияние, смята шефът на НАТО

OFFNews Последна промяна на 12 април 2014 в 17:51 7489 15

Андерс фог Расмусен

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен в интервю пред bTV. Расмусен е на посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

Въпреки че България попада в съветската сфера на влияние от преди 1989 г., Расмусен отхвърли опасенията, че страната може да се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на украинската криза.

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Андерс фог Расмусен.

Генералният секретар на НАТО нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още Расмусен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.04 2014 в 03:25

България определено трябва дори и с минималното влияние което има в НАТО да лобира за засилване на позициите на алианса тук. Каквото и да е, но членството ни в ЕС и НАТО все пак предпазва тукашните червеногъзи да си веят прекалено байряците. Това, че ние не ги спираме си е наш проблем.
Дано в НАТО да послушат Полша, Чехия и прибалтийците защото нашите са се свили импотентно и си трайкат. И Полша и Чехия са им яли попарата на рашките и излишно обвиняваха всички източноевропейски страни в прекалена параноя спрямо Русия. Фактът е, че совките искат преиграване на мача но да се надяваме, че пак ще го издухат. Малките червени курвички

а атилчето е толкова сладък милия. нацисти-евреи.. умилително.

12.04 2014 в 23:32

на нас ни стигаха само големите ракети С 300,имахме за всички съседи и за далечните врагове,Турция си мълчеша като кръщавахме турците в България,страшни ракети имахме и американците се страхуват от тях,а ние ги нарязахме на желязо,армия разгромена без война,а ракетите нито хляб нито вода искат

12.04 2014 в 23:19

Еми нямаме пък кой-знае какъв келепир от членството в НАТО. Във Варшавския договор имахме много по-голяма, модерно въоръжена за времето си и сравнително добре обучена армия. Сега от нея не е останало почти нищо.

Накараха ни да си съкратим армията, без това да се компенсира с нова и модерна техника, защото е много скъпа и държавата толкова бедна, ме няма как да си го позволи.

Най-добре да напуснем всякакви военно-политически блокове и да обявим пълен неутралитет, както Швейцария.

12.04 2014 в 22:30

Абе аз също искам да намеря кой да ми плаща да седя в интернет,кажете как се ореждате???

12.04 2014 в 22:20

Потник мръсен. Развитие в България няма поради боклуците които ти плащат копейки да се изхождаш в интернет. Те са в кремълската кочина и местният им филиал на Посрано, а не НАТО. Умри ве, продажен боклук.

12.04 2014 в 21:35

Банална риторика.

Сега НАТО влияе върху политическото развитие в България-активно.Ако влиянието имаше положителен резултат, думите на
Бясгнусен щяха, може би, да имат някакъв смисъл.

12.04 2014 в 19:33

Краси,ами в Москва командват евреи и в НАТО също,тогава е по добре от всички да се пазим и да си гледаме държавата,не трябва да си търсим постоянно хазаи и началници ,а сами трябва да си управляваме държавата и бодлива тел повече ще е нужна да си оградим държавните граници ,то сега всеки Сульо или Шака Зулу може да дойде да сере в България безконтролно.На нас не ни трябват сега партньори рекетьори ,трябва ни къдърно ръководство от истински българи по кръв без чуждо участие и да повдигаме стопанството на страната да има работа за хората

12.04 2014 в 19:21

Човека много ясно го е казал, Русия за сега не ни окупира с военни сили, А действа подмолно с икономичеаки, политески и други лостове....

12.04 2014 в 19:08

За “СТРАТЕГА” – доста си се поизсилил – не е за твоята глава подобен анализ. Ситуацията винаги е доста по сложна и обвързана – не е на повърхността.
Когато днес говорим от военна гледна точка за САЩ - Русия задължително трябва да се спомене "Аферата хилядолетието" (18 февруари 1993 г.), подаряването от Русия на САЩ на 500 метрични тона високообогатен уран (90%-ен) за атомни бомби. Стойността на урана не може да бъде изчислена, няма световна търговия с уран. За да се получи това количество са се трудили около четиридесет години няколко стотици хиляди души, десетки хиляди хора са загубили своето здраве и способността да работят. Включително и българи. Това са огромни жертви с единствена цел да изградят "ядрен щит " на страната, осигурят военностратегически паритет в света и тих, спокоен живот на своите граждани. Полученият срещу мизерна сума пари 500 метрични тона високообогатен уран в момента се използва в САЩ (преработен в Русия на (4,4 %-ен) и осигурява 50% от електричеството в САЩ. Всяка десета част от киловатчас електроенергия в САЩ е осигурен от уран от Русия, подарен на САЩ от Елцин. Изпълнението на сделката продължава и в настояще време. През декември 2013 г. е извозена на кораба „Atlantic Navigator” поредното количество преработен на 4.4 % уран за АЕЦ на САЩ. Както се казва – ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!

12.04 2014 в 18:51

Погрешен анализ, мистър Расмусен, поне в частта за България! Балканите и в частност България винаги са били зона на особен интерес за Русия - от тук те планират да завладеят Средиземноморието в по-далечна ( а може би не толкова далечна) перспектива. И обратно - Западът не е заинтересован от Балканите, те имат други приоритети. От изложеното произтича един много зловещ сценарий за България и дано не се сбъдне, но кой знае : вероятно е да ни изтъргуват срещу Балтийските републики, тях, макар и от бившия СССР, Путин ще остави на мира ( поне на първо време) срещу което ще получи България и може би дори процент в Гърция. В Гърция руснаците са също много активни. Всичко в последно време говори в тази посока.