Според Христо Иванов корупцията се разгражда институционално, а не чрез конкретни хора

Не се притесняваме, че конституционните промени ще бъдат атакувани от Конституционния съд, заяви съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 20 декември 2023 в 12:05 1297 3

Христо Иванов и ПП-ДБ в кулоарите

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Христо Иванов и ПП-ДБ в кулоарите

Важното на тези промени е, че съумяхме да изградим политически консенсус, независимо от това как сме се обявинявали взаимно, защото обвинения е имало във всички посоки. (...) Корупцията е била олицетворявана от различни образи, но разграждането на корупционния модел на първо място трябва да се случи чрез институционални действия.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента, след като конституционните промени бяха официално приети на трето четене. Според него промените са истинското начало на съдебната реформа.

"Тези промени ни дават възможност с последващи промени в процесуалните закони и най-вече кадровите решения, които ни предстои да вземем, за да постигнем целите, които си поставихме, а именно - истинска независимост на българския съд по европейски стандарт. Прокуратура, която е отчетна пред обществото, служи на зкона и е модерна и ефективна. Правосъдие, на което хората могат да разчитат", заяви Христо Иванов. 

По думите оттук нататък предстои още сериозна. Христо Иванов е на мнение, че конституционните промени са показали, че в България, въпреки големите разделения, е възможно да се постига съгласие около национални цели.

Според него е много важно политическата система да използва този консенсус като платформа за изграждането на съгласие през бъдещи всички трудности, турболенции и спорове в управлението. 

"Искам да благодаря на нашата парламентарна група, на колегите от ГЕРБ, ДПС и опозицията от БСП, която се държа аргументирано. Искам да благодаря на всички, които се включиха в този дебат. Не се притесняваме, че промените ще бъдат атакувани от Конституционния съд. Очакваме неговото решение", заяви Христо Иванов. 

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че за последните 30 години това е най-голямата стъпка в посока на това България да е европейска, демократична и правова държава.

"Тези промени са гаранция, че България ще остане активен член на ЕС и парламентарна република, което означава, че плурализмът ще е на първо място, а не едноличното вземане на решения. Като министър съм удовлетворен от приетите промени. Мога да подчертая, че приетите промени са по-добри от внесените", каза Славов. 

Христо Иванов допълни, че така институционалното разграждане на корупционния модел ще продължи. Той подчерта, че предстои да се попълнят новосъздадените два съвета (ВСС се раздели на две - б.а.), избор на председател на ВАС и на главен прокурор.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че днес може да се каже, че "ще стигнем дотам, докъдето бленуват всички българи - да бъдем нормална европейска държава". 

По думите му сега предстои регулаторите да се попълнят с "качествени хора". "Ако такива хора заемат тези позиции, смятам, че промяната ще бъде необратима", добави Кирил Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

26.01 2024 в 20:06

Напротив, то и досега си имаше закони срещу корупция и кражби от държавата, но точно конкретни хора спъваха
спазването и изпълнението на тези закони.

585

2

Stoyancho

21.12 2023 в 13:46

Вие вече навсякъде имате хора, така че сами си отговорете

1017

1

IvoIvo

21.12 2023 в 11:02

Той понеже е чист като сълза
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика