Сотир Цацаров: Известни лица са получавали лихва от 9,8 процента от КТБ

OFFNews Последна промяна на 12 май 2015 в 18:24 4791 5

Снимка БГНЕС

Сред вложителите със специални лихви в КТБ има известни имена, повечето от тях са юридически лица. Лихвите са в порядъка на 9,8%. Те не са имали право на обезщетение след обявяването ѝ в особен наздор. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, който е на посещение в Брюксел.

След поставянето на банката под особен надзор тези договори са били прекратени, а влоговете превърнати в непривилегировани. Това е условие те да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на банковите влогове.

"При всички случаи предмет на изясняване тук е какви са били указанията, които са били изпращани от БНБ към квесторите", посочи още главният прокурор. "Ако приемем, че такова едно поведение е престъпно, това означава, че е налице щета за фонда за гарантиране на влоговете", добави още главният прокурор.

Главният прокурор се срещна с еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос днес в Брюксел. Основна тема на разговорите беше представената в края на април от комисар Аврамопулос Европейска програма за сигурност в периода 2015 – 2020 г. Най-важните елементи от програмата са противодействието на тероризма и радикализма, борбата с организираната престъпност и борбата с кибер-престъпленията. Комисар Аврамопулос беше информиран от българския главен прокурор за предложените изменения в Наказателния кодекс относно противодействието на т.нар. чуждестранни бойци и криминализирането на всички прояви на съгласие и участие в обучение за терористична дейност.
Обсъдено беше и противодействието на радикализацията и особено на разпространението на екстремистки идеи в интернет-пространството и социалните мрежи.
Това е втората среща на главния прокурор Сотир Цацаров с ресорен еврокомисар, след като през миналата седмица разговори бяха проведени с Вера Юрова, комисар по правосъдие, потребители и равенство на половете.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.05 2015 в 15:05

Кой ти нареди да я разбиеш? На този въпрос най напред трябва да отговориш г-н Цацаров. Твоята институция направи както Костинброд така и погрома над тази банка. Но би трябвало да обещаеш, че няма да влизаш в друга банка. Защото ако го направиш това означава да запалиш съдебната палата. Но бъди убеден г-н Цацаров, че мястото ти в кошарата е сигурно веднага след падане на имунитета ти.

12.05 2015 в 22:51

Тия юридически лица ако са Булгартабак и Нова Българска Медийна Група, Цацата ще мълчи като риба до последно...

12.05 2015 в 21:34

Цаца, а 17 процента само неизвестни лица ли са получавали или в тази категория не влиза Иван Костов, та само другите (до 9.8%) дъвчеш? Не си оригинален,а и проличава чий слуга си!

Който може - да бега от България силно и далече! И веднага!

Поздрав!

12.05 2015 в 20:02

Тоя Цацаров е като е прес център на прокуратурата... Кво ни ги съобщаваш тия работи бе, хвани осъди някой свиньо...

12.05 2015 в 19:52

5% отгоре на пазарната лихва за политици и съдии не е подкуп, не. изобщо.