Цацаров: Делото срещу Христо Бисеров ще влезе в съда

OFFNews 05 май 2015 в 19:51 3200 0

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че очаква делото срещу Христо Бисеров да влезе в съда. Това заяви Цацаров в Брюксел.

Преценката дали да обвинителният акт да се върне в съда е на наблюдаващия прокурор. Каквото и да прецени, ще го подкрепя. Каквито и указания да бъдат дадени от съда, ще бъдат изпълнени - сега и в бъдеще, ако се наложи - трети и четвърти път, но това дело ще влезе в съда, независимо от поставените указания пред нас. Ще изпълняваме указанията, изискванията на съда ще бъдат изпълнени, но обвинителен акт ще има, подчерта той.

По повод обвиненията, че ромски фамилии имат покровители, Цацаров посочи: „Не ми се струва приемливо социалният мир, общественият ред - това не е етнически мир - да бъде пазен, като около домовете на емблематични фигури се струпват полицейски сили във време, когато тези сили могат да вършат съвсем друга работа, свързана със защита на обществения ред и правата на нормалния български гражданин, коментира Цацаров. Кого пазим в случая - една циганска, ромска фамилия. Законите са еднакви за всички - за роми, българи, арменци, цигани“.

Цацаров се срещна днес с еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Юрова.

Двамата са обсъдили изпълнението на препоръките на Брюксел, включени в последния доклад на ЕК – за създаване на Европейска прокуратура, промените в НПК и създаването на звено „Антикорупция“.

1700 осъдени са се отклонили от изтърпяването на наложените им присъди. Заради това прокуратурата е изготвила експертен проект за изменение на Наказателния кодекс, който вече е приет на първо четене в парламента, обясни главният прокурор.

На въпрос на Юрова дали тези промени срещат политически противници, той заяви, че има възражения, че проектът не е достатъчно демократичен и че нарушава човешките права.

Предложените от прокуратурата мерки са изцяло за защита на жертвите от престъпления и целта на обвинението е да бъдат запазени и правата на пострадалите, коментира Сотир Цацаров.

Главният прокурор обясни, че се подготвя звеното „Антикорупция“, което ще е създадено между МВР, ДАНС и прокуратурата, а създаването му ще е в резултат на препоръките на последния мониторингов доклад.

"Корупцията не са присъща само за България, но мерките за справяне с нея, които страната е предприела, са стъпка във вярната посока", категорична е Вера Юрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови