Яне Янев дава на Цацаров осъдила го съдийка за фалшиви подписи

Юлиана Ончева Последна промяна на 23 април 2015 в 13:01 4816 2

Лидерът на РЗС Яне Янев дава на прокурор присъдата си за клевета на бившия енергиен министър Румен Овчаров, постановена му от съдия Силвия Цепова от Софийски районен съд. Причината е, че поне един от нейните подписи под решението на съда и мотивите към него е фалшифициран. 

Това показала графологична експертиза на парафите, поискана от адвокат Емил Василев, зам-председател на РЗС. 

По думите му "налице е документно престъпление, извършено с невероятна дързост и цинизъм, което показва, че мафията е пуснала дълбоки корени в правораздавателната система". Според него без преувеличение може да се говори за най-големия скандал в съдебната власт от четвърт век насам. Никой досега не си беше позволявал да подменя мотиви на присъди с неистински, както и да фалшифицира подпис на магистрат под крайни съдебни актове, заяви Василев. Според него арестуването на съдия Румяна Ченалова е за много по-безобидно и леко деяние – допълване на съдържанието на протокол от съдебно заседание. Случилото се по делото на Румен Овчаров срещу Яне Янев е в пъти по-тежко и следва прокуратурата да прояви още по-голяма строгост към виновните, тъй като случаят е без аналог както в България, така и в ЕС, обясни адвокатът.

Подозрението ни е, че мотивите за присъдата се писани извън съда, за да се изпълни поръчка, обясни Янев. 

Съпругът на съдия Цепова е съдружник в правната кантора, обслужвала КТБ преди обявяването й в несъстоятелност, може и това да има връзка, допусна Василев. Той е сезирал комисията по етика във ВСС за обвързаност на съдията.

Съдии плащат на адвокатски кантори да им пишат мотивите по делата срещу заплащане, обяви още Василев. 

Лидерите на партията представиха и секретна докладна записка на бившия шеф на следствието Ангел Александров до екс главния прокурор Борис Велчев по скандала "Р.Овч" от 2007 г. Янев обаче не уточни откога притежава този документ, в който Александродв твърди, че Овчаров му е оказвал натиск.

Политическият съвет на РЗС е взел решение да сезира Цацаров за извършено престъпление срещу правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2015 в 22:14

Николай, от позицията си на рядко лайно не е добре да даваш разни "експертни" мнения току виж някой дръпнал въжето и струята те отнесла - барабар с другите комунистически кендзала.
..."Квалифициран състав"...
То не е зле и няколко адвокатски кантори да си проверят кенефите за бъгове, че ако излезе наяве какво става там - Яневите констатации са едното нищо.

23.04 2015 в 16:42

И тоз нежен младеж е юрист. Експертиза поръчана от заместник председателя на РЗС, има такава процесуална стойност, колкото парче използвана хартия.
И Янка да внимава, да не го осъдят освен за клевета и за набеждаване, че това е квалифициран състав.