Социолози: Отива се към правителство тип Беров, БСП ще изкара слаб резултат

Незаобиколимите фактори в следващия парламент ще са два - ДПС и партията на Слави Трифонов, смята Юлий Павлов

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2021 в 12:51 7269 0

„Сигурно е, че не знаем какво ще стане на изборите. Не знаем електоратът на коя политическа група ще се въздържи от гласуване“. Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев.

Според Юлий Павлов „не знаем много неща, но едно е ясно, че повече от 3 млн. души няма да отидат до урните“. Двамата политически анализатори коментираха в предаването „Неделя 150“ предстоящите парламентарни избори.

По думите на Райчев формацията на Слави Трифонов оспорва Борисов чрез друг вид Борисов.

„Той казва аз съм нито ляв, нито десен. Но формулата на Манолова и на „Отровното трио“ е и ляв, и десен. Тези форми не пасат на едно пасище. По-стабилният резултат е на Слави Трифонов... ГЕРБ ще се решат да направят формулата, която три пъти вече правят - те плюс някой, за да направят мнозинство. Тази формула ми се вижда изчерпана. Вероятно ще се насочат към правителство тип „Беров“. За ГЕРБ са важни президентските избори и съставянето на една изгодна коалиция ще бъде тяхна главна цел... Никой досега не е владял БСП, както го прави Корнелия Нинова сега. Партията стана агресивна, лидерска. Има реална опасност за тях да станат по-малки“, смята Андрей Райчев.

Юлий Павлов смята, че за ДПС не е важно дали ще бъде на трета или на четвърта позиция, защото сега това не е попречило на партията да бъде незаобиколим фактор в парламента.

„В следващия парламент ще има два незаобиколими фактора - ДПС и Слави Трифонов. Отдавна смятам, че най-вероятният резултат от изборите ще е експертно правителство, но не начело с Бойко Борисов. За „Демократична Българи“ прогнозните резултатите са стандартните за тази формация. Те са сигурен участник, почти, но няма да бъдат незаобиколим фактор. БСП ще получи нисък резултат, дори по-нисък от този, който дават изследванията“, смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови