'Сортови семена - Елит' са близки до ГЕРБ, саботират държавата за купуването на зърно

OFFNews 16 март 2022 в 15:57 3945 0

Снимка БТА архив

Дружеството "Сортови семена - Елит" АД саботира действията на държавата за изкупуване на зърно за държавния резерв, заяви министърът на земеделието Иван Иванов. Той призова членовете на Съвета на директорите веднага да си подадат оставката. По думите му настоящото ръководство, което е взело това решение, е назначено от ГЕРБ, което само по себе си поражда много въпроси.

Съвета на директорите на държавната компания „Сортови семена - Елит“ ЕАД ме уведоми с писмо, че предлага правителството да преразгледа взетите до момента решения или да възложи на друга държавна институция да изкупи и съхранява необходимото количество зърно. Те отказват да изпълнят възложения ангажимент с решение на Министерски съвет и ние считаме, че тези действия на държавната компания са саботаж“, каза Иванов. Той уточни, че в писмото се посочва, че дружеството отказва да изпълни възложеният му от държавата ангажимент, а конкретните лица отговорни за това са подали и своите заявления за напускане, по начин, по който блокират тяхното незабавно освобождаване.

Аграрният министър подчерта, че с тези свои действия те са забавили необходимите мерки, които правителството взима в защита на българския народ и препитанието му в тази тежка международна обстановка, в която се намираме. Той акцентира още, че е безотговорно в момент на умишлена спекула засягаща цените на горива и основни храни, да се саботират действията на институциите целящи предотвратяването и, както и успокоявано на пазара. 

„Основен ангажимент на Министерство на земеделието в момента е осигуряването на продоволствената сигурност на страната. В тази тежка ситуация работим непрестанно с екипа на министерството за провеждане на необходимите срещи и консултации за изработване на механизми, по които държавата да закупи необходимите количества пшеница, слънчоглед и царевица.” каза още министърът. Той припомни, че Министерство на земеделието е предложило на Министерски съвет за закупуването на необходимото количество зърно за продоволствени цели да увеличи капитала на „Сортови семена - Елит“ ЕАД с 1 100 000 лв. „Дружеството беше избрано, тъй като притежава оперативен и технически потенциал да изкупи и съхранява нужното за продоволствената сигурност на държавата зърно. То отговаря напълно на изискванията, не е в ликвидация и може да изпълни ангажиментите”, допълни д-р Иванов. Министърът поясни още, че осигурените средства са заем и не са заложени в държавния бюджет.
Аграрният министър информира, че се разработват резервни механизми за изкупуване на житото, които предстои на следващото заседание на Министерски съвет да бъдат разгледани и поясни още, че това ще са отново държавни. Относно борсовите посредници, д-р Иванов съобщи, че ще бъдат използвани брокерите на Държавния резерв, с което ще бъде ограничено плащането на големи комисионни. „Осигуряването на съхранението на зърното ще бъде заложено като условия при листването на Софийската стокова борса“, поясни още д-р Иванов. 

Зърното ще се съхранява в складове на производители. На територията на страната има складови площи за съхранение на зърно за около 14 милиона тона. Наличните количества зърно са 2 млн. 400 хил. тона и има достатъчно складове то да се съхранява, каза той. Има разработена методология от държавния резерв, която ще бъде приложена и при това изкупуване на зърното, посочи министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!