След серия срещи за СОС: Никой не обяви подкрепа за Бонев

OFFNews 18 ноември 2023 в 20:40 3707 2

Васил Терзиев

Снимка БГНЕС

Васил Терзиев, кмет на София

След серия срещи днес ПП-ДБ/"Спаси София" не получиха толкова необходимата допълнителна подкрепа за излъчване на председател на Столичния общински съвет.

Представителите на първата сила в СОС, водени от кмета Васил Терзиев и кандидата за председател Борис Бонев, се срещнаха последователно с БСП, "Възраждане" и "Синя София" (КОД, които имат 3-ма съветници в общинския съвет, а на изборите излъчиха за кандидат-кмет Вили Лилков, б.р.).

И трите формации обявиха, че ще пдокрепят при гласувания политики, които в програмите им съвпадат с тези на ПП-ДБ/"Спаси София". Нито една от партиите обаче не декларира подкрепа за номинацията на Борис Бонев.

БСП и "Възраждане" отказаха да подкрепят Бонев и отговориха на ПП-ДБ/"Спаси София", че отново ще играят със собствени номинации - съответно Диана Тонова и Красимир Гълъбов.

ГЕРБ изобщо не отидоха на срещата.

"Имам информация, че Васил Терзиев е водил разговори с Корнелия Нинова, преди да ни изпрати официална покана. Снощи Георги Свиленски потвърди, че депутатите от БСП ще отидат днес на преговори, тъй като общинските съветници от БСП няма да отидат. Тоест, очевидно вървят пазарлъци отвъд поканите и ние няма да участваме в такива постановки ',, каза предишният председател на СОС, сега общински съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. 

"Синя София" обявиха, че ще подкрепят общите приоритети, но ще са "дясна опозиция" в СОС. А намирането на мнозинство за председателя на общинския съвет, според "Синя София", е задача на първите партии (ПП-ДБ/"Спаси София" и ГЕРБ-СДС).

От ИТН съобщиха вчера пред БТА, че лидерът на партията Слави Трифонов няма да се отзове на поканата на Терзиев, но ще участва в разрешаването на проблемите на София посредством общинските съветници на ИТН. 

Вчера кметът на София Васил Терзиев съобщи, че е поканил лидерите на политическите сили на представените в СОС партии и коалиции за намирането на общи приоритети за съвместна работа в полза на гражданите на столицата и за стартиране на работата на съвета.

Така и след днешната поредица от срещи няма отговор ще има ли СОС своя нов председател на следващата сесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

2

voododoll

19.11 2023 в 00:54

Подкрепям Терзиев, но съм против Бонев изобщо да е в СОС дори. Популист с детската мечта да е значим. Истинско петно!

615

1

швейк

18.11 2023 в 23:12

В общи линии това получаваш, когато хейтиш всеки с различно мнение от твоето. В ДС не го ли учат това?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки