Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

След оставката президентът вика партиите на консултации

OFFNews Последна промяна на 24 юли 2014 в 12:18 1569 1

Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Такава е записаната в Конституцията процедурата при предсрочно прекратяване мандата на правителството. 

Консултациите са насрочени за 15.00 часа днес на бул. "Дондуков" 2.

Държавният глава трябва да връчи мандат за състав на ново правителтво в рамките на действащия парламент първо на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ. Ако от партията на Бойко Борисов откажат, следват останалите две - БСП и ДПС.

Към момента и трите партии декларираха, че ще откажат приемането на мандат и ново правителство в рамките на този парламент е невъзможно да бъде съставено.

Очаква се тази процедура да бъде мината още днес.   

Президентът и парламентарните сили вече постигнаха договореност 42 Народно събрание да бъде разпуснато на 6 август и държавният глава да насрочи служебно правителство. Датата на предсрочните парламентарни избори е 5 октомври. 

Със 180 гласа "за", осем "против" и осем "въздържал се" и след тричасови дебати, Народното събрание гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски.

В залата, за пръв път от много време насам, се събраха 175 народни представители. За гласуването на оставката началото на заседанието уважиха депутатите на ГЕРБ. Парламентарната група на "Атака", която от началото на юли бойкотира парламента, също влезе в зала, но едва след като парламентът събра кворум.

"Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история, въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Постигнахме добри резултати", каза пред депутатите Пламен Орешарски. Като примери за добре свършена работа той изброи: "Всички бизнес индикатори отбелязваха непрекъснато подобрение, някои от тях надминаха нивата от предкризисната 2008 г.; Само борсовите индекси нараснаха с 40%; Наскоро реализираната емисия еврообликации бе най-успешната в българската история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови