Парламентът прие оставката на кабинета

Елица Мартинова Последна промяна на 24 юли 2014 в 12:10 6496 8

Със 180 гласа  "за", осем "против" и осем "въздържал се", след тричасови дебати, Народното събрание гласува оставката на правителството на Пламен Орешарски.

"Против" гласуваха осем народни представители на "Коалиция за България". "Въздържал се" бяха също седмина социалисти и един депутат  на  ДПС.

В залата, за пръв път от много време насам, се събраха 175 народни представители. За гласуването на оставката началото на заседанието уважиха депутатите на ГЕРБ. Парламентарната група на "Атака", която от началото на юли бойкотира парламента, също влезе в зала, но едва след като парламентът събра кворум.

Анонсът на председателя Михаил Миков, че в деловодството на Народното събрание е входирана оставката на кабинета, бе посрещната с аплодисменти от опозицията.

За гласуването на точката в залата пристигнаха министрите на кабинета "Орешарски" с изключение на енергийния министър Драгомир Стойнев.

Министър-председателят Пламен Орешарски направи равносметка за управлението си, като заяви, че неговият кабинет е работил в най-трудните условия.

"Работихме в най-сложната политическа среда в новата ни история, въпреки това изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно. Постигнахме добри резултати", посочи Орешарски. Като примери за добре свършена работа Орешарски изброи: "Всички бизнес индикатори отбелязваха непрекъснато подобрение, някои от тях надминаха нивата от предкризисната 2008 г.; Само борсовите индекси нараснаха с 40%; Наскоро реализираната емисия еврообликации бе най-успешната в българската история.

Орешарски отговори и на въпроса защо оставката му бе подадена едва вчера - минути преди края на работния ден.

"Кабинетът продължи да работи, за да обезпечи спазването на политическите договорки, а не защото аз или някой от моите колеги са останали вгледани в постовете си. Дължа това пояснение на всички, които се чудят защо чак сега е денят на оставката, а не преди месец, когато стана ясн, че мандатът щеше бъде прекъснат", обясни Пламен Орешарски.

В дебата по оставката се включиха лидерите на парламентарните групи на ДПС и "Коалиция за България" Лютви Местан и Атанас Мерджанов. Председателят на ПГ ГЕРБ Бойко Борисов напусна залата малко след началото на дебатите. Групата му бе представена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Атанас Мерджанов подчерта, че кабинетът е можел да работи още дълго и успешно, ако коалиционният партньор  ДПС не е обявил, че желае предсрочни избори. Според Мерджанов за политическата криза през изминалата година основен принос  имат ГЕРБ,  които са отказали  да работят като опозиция. Председателят на КБ изтъкна, че управлението е прокарало важни промени в редица "невралгични" сектори - енергетика, сигурност и пенсионно осигуряване.

Председателят на ДПС отвърна на обвиненията на Мерджанов, като заяви, че краткият живот на кабинета е бил определен не от него, а от вота на българските избиратели. Местан коментира, че кабинетът на Орешарски е работил в условия на натиск и въпреки това се е справил добре.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пожела "много здраве и успех на всички" и призова парламентарните групи към мир и разбирателство. Той подчерта, че през почти целия си живот 42-рото Народно събрание е работило в условията на обсада и за това не са виновни ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.07 2014 в 02:27

Еми видя се, че Доган всъщност иска да върне Бочко на власт.

Вече и за слепите стана ясно, как турчолята, шорошоидите, деформаторите и герберастите направиха тайна коалиция и свалиха правителсво, което можеше да управлява успешно още 3 години. За да го заменят временно, до следващото лято, с остатъците от Първа Частна Банкянска.

Бочко за втори път се хваща на тоя тъп номер, комунделите да го излъжат да управлява, когато държавата е опоскана, и после да го катурнат лесно и пак да се върнат на власт като спасители на народа от гербестаията.

24.07 2014 в 13:31

Новото правителство, съставено след изборите през месец октомври, трябва за една година да подготви избори за Велико народно събрание. Това е най-важната задача за политическите сили в България. Те трябва да се обединят за създаването и налагането на нов обществен договор, който да смени сегашната вече негодна конституция.

24.07 2014 в 12:58

Хора, сега зависи в много голяма степен от нас! Мислете с горните си глави. ;-)

24.07 2014 в 12:44

Забравих да добавя: "Грамофонът се върти..."

24.07 2014 в 12:43

И заживели щастливо, три дни яли, пили... а накрая народът пак платил сметката.

24.07 2014 в 12:30

Честито!

Сега си опичайте акъла, избиратели!

24.07 2014 в 12:25

КРАЯТ НА МРЪСНИТЕ комунисти ДОЙДЕ ВЕДНЪЖ И ЗАВИНАГИ

24.07 2014 в 12:19

Започнах да дишам по-спокойно. Експремиера говори общи приказки и има вид на бито куче, както винаги. Още няколко дни ще е така, а после ще си ходи в историята. Истинската работа предстои, и за политиците, и за гражданското общество. А... и Орешарски е технократ, колкото аз съм Техномаркет.