Славов след назначението на Сарафов: ВСС ще обсъди казуса ''Осемте джуджета''

Йорданка Веселинова 16 юни 2023 в 14:48 4460 0

Атанас Славов

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Атанас Славов, министър на правосъдието

Правосъдният министър Атанас Славов ще постави казуса със снимките на Борислав Сарафов в заведението "Осемте джуджета" на Пепи Еврото за обсъждане по време на заседание на ВСС. 

Това заяви новият министър пред журналисти в парламента. Той добави, че има такова искане и от Антикорупционния фонд, автори на разследването за търговия с влияние в съдебната система, озаглавено "Осемте джуджета" на името на ресторанта, който е служил за срещи.

Министърът добави, че е очаквал процедурата по избор на изпълняващ функцията главен прокурор да не протича толкова бързо и припомни становището на членове на ВСС, според които изборът на временен наследник на Гешев трябва да се направи от пленума на ВСС, а не от прокурорската колегия.

"Със сигурност изборът беше по-бърз от очакваното и това поражда съответните въпроси. Тепърва изборът на г-н Сарафов трябва да бъде легитимиран и оправдан публично. Очаквам всякакви опити за политическо или олигархично влияние в прокуратурата и въобще в съдебната власт да бъдат осветени и прекратени."

Според Атанас Славов е трябвало да се изработи и профил на кандидатите (по новия механизъм за разследване на главния прокурор са подадени сигнали както срещу Гешев, така и срещу Сарафов - б.а.), които отговарят на условията в Закона за съдебната власт. Според правосъдния министър процедурата не е достатъчно легитимна, тъй като не са обсъдени въпросите около записа и снимките на Сарафов.

"Г-н Сарафов обявява курс към реформи, към спиране на злоупотребите с власт от страна на прокуратурата, но много е важно този избор да не е краят на започналата реформа в прокуратурата, а да е само началото. Ние няма да се откажем от конституционните промени. Няма да се откажем от съдебните промени."

Относно декларираното желание на Сарафов да смени всички зам.-главни прокурори и поисканата подкрепа от правосъдния министър, Славов заяви, че трябва да има решителна реформа в прокуратурата, но тя не трябва да се изразява само в смени. По думите му обаче рокади безспорно са наложителни.

Атанас  Славов е на мнение, че процедурата за избор на нов главен прокурор трябва да започне след конституционните промени. Той не изключи да се мине и през свикване на Велико народно събрание и премахване изобщо на фигурата на главен прокурор.

Изказването му е по повод избора на шефа на следствието Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Преди по-малко от час прокурорската колегия на ВСС определи Сарафов за главен прокурор до избирането на нов. Това се случи часове след указа на президента Румен Радев, с който Гешев окончателно бе освободен от длъжност - прецедент в българската история. В понеделник с 16 гласа "за" ВСС реши да освободи Гешев заради думите му, че "политическият боклук" трябва да бъде изметен от Народното събрание. Това бе второто искане за обожаване на главния прокурор. Първото бе свързано с инцидента с кортежа на Гешев на 1 май, когато първоначално Сарафов застана плътно зад началника си, а след няколко дни се отцепи от него с поредица от позиции и интервюта. После в изтекъл запис на телефонен разговор се чуха думите "прегрупираме се". В този смисъл, още на 12 май т.г. съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви, че ГЕРБ и ДПС готвят смяната на Гешев със Сарафов. В интервю за "Дневник" по-късно той обяви, че не желае да наследи поста на Иван Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки