Шефката на кабинета на президента спрягана за правосъден министър

OFFNews 16 декември 2015 в 08:50 3656 5

Спрягат шефа на кабинета на президента за правосъден министър

Снимка БГНЕС, архив

Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева е името, което се спряга за следващ правосъден министър. Това беше потвърдено от депутата от БСП - Лява България Янаки Стоилов. Пред bTV той каза, че кандидатурата е подходяща, защото това щяло да доведе до спадане на напрежението в управляващата коалиция. 

"Предложението шефът на кабинета на президента Екатерина Захариева да поеме поста на правосъден министър изглежда подходящо, защото то ще се опита да примири в някаква степен тези конкуриращи се и противопоставящи се групи в управлението, да даде сигнали и вътре, и навън от страната, че виждате ли тази прословута съдебна промяна, която се направи с конституцията, не е само комбинация, която трябва да внуши на българските граждани и на европейската комисия, че все пак в България нещо се прави", коментира Стоилов. 

Според "Дневник" още днес премиерът Бойко Борисов ще обяви номинацията ѝ и е възможно тя да бъде гласувана веднага от парламента малко преди депутатите да гласуват на трето четене и промените в Конституцията. Бившият министър на образованието и настоящ член на ДБГ Даниел Вълчев обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че Захариева е номинирана за поста. 

Захариева има опит в държавната администрация от 2003 година като юрисконсулт, а по-късно и като директор на дирекция в екоминистерството. Преди това е била адвокат. Захариева беше заместник на Лиляна Павлова в регионалното министерство в първото правителство на Бойко Борисов. От януари 2012 година е назначена за главен секретар на президента. В двете служебни правителства е министър на регионалното развитие. 

След напускането на Цветлин Йовчев като началник на кабинета на държавния глава и назначаването му за министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, Захариева поема поста през май 2013 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови