Съдии изпратиха Христо Иванов с аплодисменти

OFFNews 11 декември 2015 в 12:19 10251 12

Съдии изпратиха Христо Иванов с аплодисменти

Снимка БГНЕС, архив

Правосъдният министър в оставка Христо Иванов беше изпратен на крака и с аплодисменти от съдии и президента Росен Плевнелиев. Това стана по време на последната публична проява на Иванов в качеството му на министър за отбелязването на 135-годишнината от създаването на Върховния касационен съд (ВКС).

Отбелязването на годишнината мина в отсъствието на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

"За мен днес е изключителна чест като своя последна публична проява да ви поздравя. Да, парламентът отказа да сложи на най-високо място независимостта на съда. Но, независимостта не се дава, не се записва в държавен вестник. Тази независимост не е нещо, което парламентът ще даде. Той трябва да се съобрази, че тя тук домува, тя тук живее и този съд остава тук вече 135 години. Искам да споделя с вас своята огромна гордост от българските съдии”, заяви министърът в оставка Христо Иванов.

Особено критичен в изказването си беше председателят на ВКС Лозан Панов, според когото политическият елит е спънал съдебната реформа.

"В политиката нищо не е случайно и ако нещо се случило, то е замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и върху това недоверие се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за което ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само 2 дни преди това представители на политическия елит спънаха конституционните промените и минираха реформата, значи така е било замислено", каза Панов, цитиран от "Фокус". 

По думите му каквито кадри влязат във състава на Висшия съдебен орган такива ще бъдат възпитавани и отглеждани в цялата система. "Членовете на ВСС се възпроизвеждат надолу по веригата и за това как и какви хора се избират, е най-важната стъпка, да започне промяната в цялата система", каза още Панов.

"Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат. Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и съдебната система. Действията ѝ не се огласяват , а се държат в тайна, грешките и не се показват на показ", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews