Командирът на ВВС: Недопустимо е друг да охранява небето ни

OFFNews 26 август 2014 в 11:11 3400 0

Румен Радев

Абсолютно недопустимо е някой друг да охранява българското небе вместо нас. Ние оставаме отворени към всяка една възможност да тренираме заедно и да носим дежурство заедно с нашите съюзници от НАТО. Това означава повече сигурност за България в сложната геополитическа обстановка в региона, повече съвместимост и по-добра подготовка. Но подчертавам - някой да носи дежурство заедно с нас, а не вместо нас.

Това каза пред сп. „Клуб КРИЛЕ” командирът на българските Военновъздушни сили (ВВС) ген.-майор Румен Радев. Той коментира лансираната от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов за охрана на въздушното ни пространство със сили на алианса. Шаламанов смята, че това е един от ефективните варианти за намаляване на зависимостта на авиацията ни от Русия, тъй като обслужването на изтребителите ни се прави от руски фирми. 

Според шефа на ВВС прекратяването на бойните дежурства по охрана на въздушното пространство на страната (т.нар. Air Policing, бел. ред.) ще се отрази пагубно на подготовката на българските пилоти. 

Винаги съм твърдял, че МиГ-29 трябва да бъде заменен час по-скоро с нов изтребител, но в никакъв случай преди този изтребител да бъде доставен в достатъчна бройка и усвоен от летателния състав. В това отношение имаме ясно разработена концепция за поетапния отход на МиГ-29 и неговата замяна с новия самолет. Имаме остойностени варианти за разходите по придобиване на новия самолет, комбинирани с разходите за поддръжка на МиГ-29 в този преходен период. Така че новият самолет си остава основен приоритет, но той няма как да се реализира, ако не стабилизираме МиГ-29 в преходния период, осигурявайки условия за неговата нормална експлоатация чрез регулярни доставки на разумни цени и търсене на условия за диверсификация на доставките и услугите, коментира още генералът.

Радев беше ръководител на работна група, която трябваше да предостави на Министерството на отбраната вариант за модернизация на авиацията ни. В резултат военният министър трябваше да внесе в Министерски съвет доклад със съответните аргументации за това дали да модернизираме старите съветски МиГ-ове или да вървим към купуването на изцяло нов тип многоцелеви изтребител, съвместим с НАТО-вските стандарти. Заради оставката на правителството обаче бившия министър Ангел Найденов отказа да направи това, с аргумента, че решението трябва да бъде взето от правителство, което се подкрепя с пълен консенсус. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!