Шефът на СОС: Спираме възнагражденията на съветници в Надзорните съвети на общинските специализирани органи

OFFNews 22 март 2024 в 12:53 1369 0

СОС

Снимка БГНЕС/архив

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров и общинските съветници Борис Бонев и Бойко Димитров от групата на ПП-ДБ-СС на 14-и март внесоха предложение да се преустанови заплащането на общински съветници, които са в бордовете на общинските специализирани органи.

Изменението се ползва с подкрепата и на другите политически групи в градския парламент, съобщиха от СОС. 

Това ще стане с промяна на Правилника за организация и работа на Специализирания общински приватизационен фонд, Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация и Правилника за организацията и дейността на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столичната община.

Причините са, че членовете на съветите получават възнаграждение за сметка на бюджета на СО, на основата на утвърдена с бюджета на Столичната община за календарната година План-сметка. Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи допълнително заплащане, което е възлизало – от 2015 до 2019 на 134 000 лв. месечно, а от 2019 година на 95 000 лв. месечно. 

Членовете на общинския съвет получават възнаграждение на основание чл. 34, ал. 1 от ЗМСМА и то не може да бъде повече от 70 на сто от брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец, като общинските съветници получават заплати за участието си в заседанията на СОС и на неговите комисии. 

Действащите разпоредби в правилниците на общинските специализирани органи, чиято отмяна се предлага, предвиждат заплащане на възнаграждение на общинските съветници извън предвиденото от тази разпоредба. Освен това вносителите смятат, че е нередно да се получават възнаграждения при неработещи органи с изтекъл мандат (от м. октомври 2023 год.) ежемесечно и до сега, а голяма част от лицата, на които се заплаща и към настоящия момент, не влизат в състава на избрания за мандат 2023-2027 година.

На предстоящото заседание на Столичния общински съвет по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета на СО, общинските съветници, районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите.

Освен това, кметовете и общинските съветници на много по-малки населени места получават по-високи възнаграждения от столицата, въпреки че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 млрд. лв.

Трябва да се отбележи, че още от встъпването си в длъжност, кметът на София Васил Терзиев всеки месец дарява своята заплата и дава отчет за какви каузи отиват средствата, които той получава за работата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!