Шефът на КЕВР: БСП си прави кризисен пиар с обвинения към независимия регулатор

OFFNews 28 юни 2018 в 18:40 1976 0

Снимка БГНЕС

БСП прави кризисен пиар чрез обвинения към независимия регулатор. Ръководството на тази партия се стреми да отклони вниманието от тежките вътрешнопартийни проблеми, които проличаха и днес.

Това заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, след като БСП обяви, че ще го предаде на главния прокурор Сотир Цацаров и ще поиска парламентът да го уволни.

Причина за гнева на БСП стана отговор на Иванов в парламента по внесената от партията подписка с искане да се предотврати сделката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ от "Инерком". Основанието на левицата е, че последните промени в Закона за енергетиката дават право на регулатора да се произнася по сделки в сектора.

По повод днешното изявление на БСП искам да поясня, че в пленарната зала на Народното събрание не съм заявявал, че няма да изпълним закона, а просто поясних обстоятелствата, при които КЕВР може да се произнесе с прозрачно и правилно мотивирано решение, каза по-късно Иван Иванов, цитиран от БТА.

Относно подписката за спиране на сделката за ЧЕЗ, внесена в КЕВР, становището на нашите юристи е, че една подписка не може да бъде основание Комисията да се произнесе по определен начин, каза Иванов. Подписка, която е инициирана и внесена в КЕВР от политическа сила, е очевиден опит за натиск върху действията и решенията на регулатора, защото в подписката се настоява за произнасяне по строго определен начин, формулиран от политическата сила, подчерта той.

Днес в пленарната зала народни представители коментираха, че в момента има арбитражно дело на ЧЕЗ срещу България и всяко публично говорене по този повод, може да доведе до вреди от стотици милиони евро за страната ни, добави Иванов.

Аз съм пестелив в изказването си, защото съм председател на колективен орган и не мога да говоря от негово име, допълни Иван Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови