Съветниците на ДБ в Пловдив искат оставка на кмета заради почистването на Марица

OFFNews 05 октомври 2022 в 11:23 1091 0

Пловдив

Снимка Plovdiv.bg

Пловдив

Общинските съветници от коалиция "Демократична България - обединение" в Пловдив поискаха оставката на кмета Здравко Димитров. Причината е обявеното на 30 септември частично бедствено положение и обществена поръчка за директно договаряне с фирма за почистването на коритото на река Марица.

Това съобщиха на пресконференция съветниците Веселка Христамян, Веселина Александрова и Владимир Славенски, съобщава БТА.

Обществената поръчка за директно договаряне с фирма изпълнител за почистването е обявена на 4 октомври и е със срок 24 часа. Според Александрова кметът Димитров трябва да я прекрати незабавно, защото е "незаконна". Редно е Агенцията по обществени поръчки да се самосезира и да осъществи контрол, допълни съветничката.

Според съветниците от "Демократична България - обединение" реално съществува риск от наводнение, тъй като коритото наистина е обрасло с висока растителност и дървета. Трябва да се спазва законът и да се обяви открита поръчка, а докато трае състезателният процес и обществената поръчка се реализира по законов ред, да влязат общинските структури и да почистят, докъдето е възможно, коментира Славенски.

Фирмата, посочена за изпълнител на поръчката за 1,5 млн. лева, може да си позволи да извлича и инертен материал. Тази компания се занимава със строителство, а практиката показва, че почистването на речните корита често води до извличане и на наноси, допълни Славенски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови