САЩ са против втората линия на Турски поток през България

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2020 в 10:14 4545 4

Снимка БГНЕС, архив

САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток", която минава през България. Те разглеждат разклонението за доставки на газ за Югоизточна Европа като геостратегически проект на Русия. Това заявява зам.-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл в интервю за БНР, което ще бъде излъчено в събота.

Хейл е №3 в Държавният департамент на Съединените щати.

"Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници. Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия. Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността.", заявява Хейл.

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване на върховенството на закона в страната ни, посочва той.

„Тук, в Америка, сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, казва американският дипломат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3774

4

ЛАФЪРДИЕВ

10.01 2020 в 11:18

И пак да попитам:
Когато транзита е през Украйна руския газ не е заплаха и не дестабилизира Европа..
Но когато е през Северен и Турски поток - дестабилизира..
Що тъй изведнъж става заплаха..
Едно и също количество газ при това?

3774

3

ЛАФЪРДИЕВ

10.01 2020 в 11:15

И защо България трябва да се съобразява с Украйна
За да има "независима" Украйна и зависима България..
И за Украйна ли говорим или за американските компании, които завладяха газопреносната и мрежа?
В тази връзка - 2012-та кодина дадохме находището си в Девенци на концесия на Direct Petroleum Exploration от Денвър, Колорадо. Но СЕДМА година те не го извеждат в промишлен добив.. Това заради УКРАЙНА ли го правят?
2012-та имахме 10% собствен добив. Сега се отчитат 0,017%.. За да плащаме повече и на Украйна ли?

2022

2

България е суверенна и демократична страна .
Така,че тя сама би трябвало,да определи какво,да прави !!!
Не ни трябват вашите съвети!!

2732

1

zuljin

10.01 2020 в 10:30

Защо цял свят с малки изключения продължава да се соъбразява с тези отрепки???
Тези трябва да бъдат съдени в Хага за военни престъпления срещу човечеството!!! Всички войни последните 20 години са подпалени и спонсорирани от същите скапаняци, като обикновено целта е да се попречи на строежа на някой газопровод.