Със 120 хил. души разлика: Ангелкова изравни гръцките с българските туристи

OFFNews 19 юли 2017 в 09:41 15022 2

Със 120 хил. души разлика: Ангелкова изравни гръцките с българските туристи

Според министърката на туризма Николина Ангелкова броят на гръцките туристи, които идват в България и този на българите, посетили южната ни съседка, е почти равен. 

Пред телевизия "България он Ер" тя цитира "официалната статистика", която показва обаче сериозна разлика в броя на туристите: за първите 5 месеца на 2017 г. 370 000 гърци са посетили България, докато българите, посетили Гърция през същия период, са 490 хиляди. По тази статистика гърците били на първо място по посещения на чуждестранните туристи. 

За миналата година пък статистиката показвала, че 500 000 гърци са посетили България и 570 000 българи са посетили Гърция. "Виждате, че разликата е изключително малка", обясни министърката.

В същото време според нея не е правилно да се сравняват България с Гърция, "тъй като няма как да се сравняват ябълки и круши, нито праскови с кайсии, за да можем да кажем какво се предпочита от един или друг турист, в една или друга дестинация, когато нямаме еднакви мерки за сравнение". На въпрос по-евтини ли са чадърите по гръцките плажове, Ангелкова отговори, че няма място за сравнение, защото плажната ивица в Гърция е в пъти по-голяма, а оттам и регламентът за плажните цени е различен.

"Със сигурност мога да кажа обаче, че на база на официалната статистика, почти толкова гърци идват в България, колкото българи посещават Гърция. Имайки предвид и това, че Гърция има сравнително доста пъти повече плажно крайбрежие, което е 15 000 км, докато в България то е 400 км. За миналата година само за периода юни-септември около 500 000 гърци са посетили България и 570 000 българи са посетили Гърция. Виждате, че разликата е изключително малка", коментира Ангелкова. 

По думите ѝ голямата крайбрежна ивица в Гърция предполага там да има по-евтини цени. "Там може да има безплатна сянка навсякъде, защото има за всички хотели. Нашето крайбрежие е около 400 км, от което плажовете са не повече от 200 км, така че е изключително трудно да се организира и да се даде, образно казано, плаж на всеки един хотел като материалната база в пъти надвишава плажовете", обясни Ангелкова.

Колко трябва да струва чадър и шезлонг се определя от пазара и държавата не може да се меси, каза още министърката, която през 2015 г. се възмути от високите цени на сянката по българското Черноморие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

19.07 2017 в 12:51

Е тя ако министърката си мисли, че гърчолята идват тука на море, значи наистина не знае къде се намира....