Първанов не упълномощил Марин за помилванията

Юлиан Христов 27 януари 2012 в 09:11 1694 0

Георги Първанов Снимка: БГНЕС
Георги Първанов Снимка: БГНЕС

Президентът Георги Първанов не е издал свой указ, с който да упълномощи Ангел Марин за помилванията за мандата 2007-2012 година, твърди в своя публикация днес в. "Монитор".

Аз не съм видяла действително указ, издаден от президента Първанов, за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин за помилванията за мандата от 2007 до 2012 г., заяви пред bTV вицепрезидентът Маргарита Попова.

Ако се окаже, че президентът Първанов не е издал такъв указ, това би бил много неприятен формален пропуск, каза вицепрезидентът. Според нея това ще доведе до правен хаос. „В момента всички документи стоят на бюрото ми и се занимавам с проверка по случая с помилванията. Още не съм стигнала до края на проверката, която започнах още при встъпването ми в длъжност“, каза Маргарита Попова. Тя допълни, че е разговаряла с бившия вицепрезидент Марин. „Говорихме за гражданството, за помилванията и за всичко, с което се занимава вицепрезидентът“, обясни Попова

Маргарита Попова е разгледала документите, свързани с помилванията и е видяла, че има комисия, занимаваща се с тях, която е създала свои правила и принципи за помилване на осъдени.

Сигурно има неща, които трябва да се поправят, но хората не са работили без правила, те са работили организирано, подчерта тя. Обществото иска повече прозрачност и публичност и администрацията на президентството е запозната с това, постъпвали са много писма за искане на повече публичност. ВАС обаче се е произнесъл с решение, че имената няма как да се изнасят, защото законът не го позволява. Няма нищо лошо да излизат имената на помилваните, но трябва да има правна уредба. Има случаи обаче, при които комисията по помилванията не е съгласна да се помилва дадено лице, а вицепрезидентът го е помилвал, каза тя. 533 са помилванията за целия мандат на Ангел Марин, тези, за които той сам е поел отговорност са не повече от 10-12, каза Попова.

Струва ми се, че не трябва да се злоупотребява политически с темата за помилванията, не трябва да се истеризира, заяви вицепрезидентът.

Според данни на БГНЕС 433 осъдени са помилвани от Марин в периода на 10-годишния му мандат като вицепрезидент. В преобладаващата си част те лежали в затвора за убийство, кражби, измами и наркотрафик. От затвора в Сливен повече от половината от помилваните са осъдени убийци. 17 са затворници, на които съдът е отредил между 10 и 18 години, но са помилвани от Ангел Марин. Сред помилваните частично за убийство има жени с присъди от по 15 години затвор, след като излежали само 4 от тях. Трима от петимата помилвани във Враца са с присъда убийство, двама за кражби и грабежи. Последният помилван от този затвор е през 2010 година и изпратен за изпълнение на сегашния вицепрезидент, а тогава правосъден министър е Маргарита Попова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови