Съдът отмени решенията на ЦИК за избирателните комисии в Пловдив и Враца

OFFNews 10 април 2019 в 19:49 3285 0

Върховният административен съд отмени три от решенията на ЦИК за районните избирателни комисии във Враца и Пловдив.

Решенията се отнасят за назначени РИК в Шестнадесети район и Седемнадесети район в Пловдив, както и в Шести район – Врачански. 

Жалбите срещу решенията на Централната избирателна комисия бяха подадени на 8 април от „БСП за България“, а срещу решението за РИК в Шестнадесети район в Пловдив - и от „България без цензура“.

Същевременно Върховният административен съд отхвърли жалбите на „БСП за България“ за състава на районните избирателни комисии в Двадесети район - Силистренски, Четвърти район - Великотърновски и Тридесети район - Шумен.

БСП: ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес

На пресконференция на „Позитано 20” днес зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви, че през последния месец са проведени 31 консултации при областните управители за конструирането на районните избирателните комисии, но се оказва, че "няма смисъл от това, тъй като управляващото мнозинство в ЦИК служебно пренареди всички РИК-ове".

Добрев подчерта, че в РИК има две ключови позиции: на председателя и секретаря; това са позициите, с чийто подпис един протокол се признава за валиден.

По свое решение ЦИК от една страна обезсмисли преговорите, които бяха водени с другите политически сили, и второ - служебно наложи друго разпределение, твърди зам.-председателят на БСП.

Според новото разпределение ГЕРБ има 29 председателски и 2 секретарски места. Без подпис на ГЕРБ няма да има нито един валиден протокол от всички 31 избирателни района. БСП е втора политическа сила от последните парламентарни избори, а има едно председателско място и 13 секретарски места, тоест - присъства в ръководствата на РИК в 14 области, каза Добрев.

Той акцентира, че третата политическа сила, патриотите, имат 29 зам.-председателски места, "които ще гледат как едни протоколи се движат и се попълват от ДПС и ГЕРБ едновременно." А четвъртата политическа сила има едно председателско място и 16 секретарски места.

"Не ми се ще отново да развивам темата за коалицията между ДПС и ГЕРБ, но този път тя е с мълчаливото съгласие на патриотите, които си избраха ролята на "кошаревски свидетел". На 26 май ДПС и ГЕРБ ще управляват изборния процес по днешните решения на ЦИК", категоричен е Добрев.

Ако ЦИК беше справедлив орган, а не бухалка в ръцете на ГЕРБ и Цветанов, разпределението трябваше да бъде: за ГЕРБ - 24 позиции (12 председателски и 12 секретарски), за БСП – 20 (10 председателски и 10 секретарски), за Обединените патриоти - 8(4 председатели и 4 секретари); за ДПС – 6; за „Воля” – 4, твърдят социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови