Съдът не разреши вещи лица да проверят дописаните в изборните списъци

OFFNews Последна промяна на 15 януари 2020 в 12:41 1856 0

На поредното си заседание по делто на Мая Манолова за касиране на местните избори в столицата съдът отхвърли искането вещите лица да преброят колко души са дописани в избирателните списъци.

"Ние твърдим, че това се е случило незаконно, тъй като няма подпис на секретаря и на председателя на съответните секционни избирателни комисии", коментира председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова днес след края на четвъртото заседание в Административния съд в София.

„Има и съдебна практика как се ценят такива доказателства, тази дейност е била в нарушение на закона", допълни тя.

Административният съд пое ангажимент лично да провери и да направи преценка дали недействителните бюлетини основателно и законно са били обявени за такива. Това означава чувалите да бъдат отворени и да се провери дали всяка бюлетина, обявена за недействителна, наистина е такава.

Съдът отново не допусна повторно броене на недействителните бюлетини, както и на протоколите, които са преправяни десетки пъти. От данните на Информационно обслужване става ясно, че 408 протокола са с повече от една поправка, което ги прави негодни доказателства за реалните резултати от изборния процес.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 22 януари 2020 година (сряда), от 13:30 часа. Очаква се то да бъде последно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови