Румен Радев: Ще запазим енергийния комплекс Марица Изток и ще го развиваме

Ангел Марковски 15 октомври 2021 в 10:55 2090 0

Снимка Aсен Тонев/БТА

Румен Радев поднесе цветя на паметника на летеца до Народното събрание за празника на ВВС.

Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България. Това заяви президентът Румен Радев, след като поднесе цветя на паметника на летеца до Народното събрание за празника на ВВС.

Попитан дали България ще успее да защити срока за въглищните централи до 2040 г., Радев каза: „Ще направим всичко възможно, това е кауза, която и аз съм приел. На майския съвет на ЕС, на който присъствах, направих така, че с други държави като Полша, Гърция, Унгария, премахнахме цяла точка от декларацията, която трябваше да бъде приета и да ускори неимоверно този преход“.

„Да, трябва „Зелена сделка“, трябва зелен преход, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена. Ще отстояваме при всички положения въглищните ни централи, защото към момента те дават нашата автономия, независимост. Дават балансиращите мощните в енергийната ни система. Дават онзи микс, от който България има нужда към момента и няма с какво да замени“, допълни Радев.

„Това са дългосрочни процеси. Дълги години там не бе взето абсолютно никакво решение. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България. Там, заедно с въглищата, при една добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните емисии трябва да разгръщаме и други нови технологии за добиване на енергия“, коментира той.

„Това е системен процес на дебългаризация. Един възродителен процес на унищожаване на нашето културно-историческо наследство в Република Северна Македония”, каза Радев за информацията за разрушените български военни гробища в Северна Македония при строителството на магистрала.

Президентът припомни, че на Съвета в Любляна преди седмица е поставил “изключително остро този въпрос”. “Това е предверието към вратата за интеграция в ЕС на РСМ – правата на българите, недискриминацията, възможността за тяхната пълноценна интеграция в културния, политически, икономически и обществен живот на тази страна. Изключително важна е нашата подкрепа на техните искания това да бъде признато и в Конституцията на РСМ, да бъде тържествено провъзгласено от президента им, парламента и правителството“, коментира държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови