ЕК започва наказателна процедура срещу България заради "Южен поток"

OFFNews Последна промяна на 02 юни 2014 в 19:55 11023 43

Европейската комисия изпрати официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Писмото е първа фаза от наказателна процедура.

Брюксел настоява за прекратяването на проекта, докато той не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор от София е един месец.

България е нарушила правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък от газопровода "Южен поток".

Разбираме, че българското правителство е решило да започне строителството на "Южен поток" приоритетно. Вече изразихме тревога - във връзка със съответствията с европейското енергийно законодателство, заяви пред БНР Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние.

Имаме основания да смятаме, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай, допълни Хюс.

Миналата седмица Европейската комисия прие Комюнике, в което се посочва, че проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Споразумението между България и Русия за "Южен поток" не отговаря на европейското законодателство, категоричен е и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Южен поток" е проект за доставка на гориво, което вече достига до ЕС. Той ще промени количеството на доставяния газ. Това е нов път, а не нов източник, заяви Йотингер.

Позицията на Министерството на икономиката 

Късно в понеделник Министерството на икономиката и енергетиката излезе с позиция за наказателната процедура. В позицията се посочва:

"България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта Южен поток на българска територия.

Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор.

Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК.

Българската страна и до сега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на "Южен поток" на българска територия.

В същото време България, заедно със страните-членки, през чиято територия минава трасето на газопровода, сме активен участник в диалога между ЕС и Русия за разрешаване на правните дефицити по реализацията на проекта на територията на съюза."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.06 2014 в 20:47

Съвсем подобна е била данданията срещу СЕВЕРЕН ПОТОК, пък го има! Против СП бяха Полша, Прибалтика, Беларус. Поляците настояват, че е по-добре газопровода да мине през полска територия. След това Полша се опитва да спре строежа заради права върху териториалните води при остров Борнхолм. Затова Русия избира северен обход на острова. Ядосан от това полския министър на отбраната Сикорски нарича газопровода “новия пакт Молотов-Рибентров, с което предизвиква гнева на Германия и Русия. Против СП е и Белорусия, който настоява да не се строи СП, а да се увеличи пропускателната способност на “Ямал-Европа”. Твърдо против са САЩ, които правят безброй маневри срещу газопровода, всякакви номера гадни. Против са и Естония и т.н. Само че, Северен поток го има... ще го има и Южен, а хохлите ще гризнат дървото. Това е положението

03.06 2014 в 10:49


Tия чантаджии от ЕС-то що не си е..т пич...та ма..на!

03.06 2014 в 08:26

Очевидно е, че хората, които взимат решения в България не си интересуват от мнението и процедурите на ЕС. Те са си сложили главите в торбата за този проект и няма демократичен начин, да бъдат отклонени от пътя им. Ето защо оставката е мираж.

03.06 2014 в 00:40

ааа така като ми го обясни
по научному с битуриенката
и те разбрах!

Я кажи за БНБ-то сега.
Доде ли време да вадиме кайметата?
Какво певат твойте сигурни източници?

03.06 2014 в 00:29

Аз съм пас. :) Не заемам ничия страна, а единствено страната в полза на родината. Не обичам деленията и не разбирам защо все се делят хората, страните и се мразят..Тъпо!

03.06 2014 в 00:28

марионетното правителство ходи понеделник, сряда и петък да го шамаросват в мазето на позитано руски инструктори

марионетното правителство има тренинг и мазолести бузи...

... хахахахахахаха

03.06 2014 в 00:14

Наказателната процедура на ЕК за България е политически шамар за некомпетентното корумпирано българско правителство!

03.06 2014 в 00:11

... ма си упорит бе, ванко1... думам ти, че не разбираме ма ти не та не...

... хахахахахахаха

... генералът обича родината и дуняшата... а дуняшата е тая дето обича парата... и генералът ко да прай... бе ти абитурентка вкъщи не си ли имал???

... хахахахахахаха

03.06 2014 в 00:08

А пиндустанците колко плащат за безвъзмездното ползване на двете бази? Дори и тоалетната хартия си внасят от Пиндустан. Нали лъжехте, че това щяло да даде поминък на околните региони? Какво излезе от цялата работа? Че си обърнахме задника вместо към Москва - към Вашингтон? Пиндосите оставиха Россия да купи Нефтохим, оставиха Россия да обслужва АЕЦ, Россия да строи нефтопровод. Сега обаче недоволни. Ами те какво направиха бе?

03.06 2014 в 00:08

опа май настъпихме някой по опашката