ЕК започва наказателна процедура срещу България заради "Южен поток"

OFFNews 02 юни 2014 в 19:55 11674 43

Европейската комисия изпрати официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток". Писмото е първа фаза от наказателна процедура.

Брюксел настоява за прекратяването на проекта, докато той не бъде изцяло съобразен с правилата. Срокът за отговор от София е един месец.

България е нарушила правилата при провеждането на процедурата за избор на изпълнител на българския участък от газопровода "Южен поток".

Разбираме, че българското правителство е решило да започне строителството на "Южен поток" приоритетно. Вече изразихме тревога - във връзка със съответствията с европейското енергийно законодателство, заяви пред БНР Шантал Хюс, говорител на еврокомисаря за единния пазар и услугите Мишел Барние.

Имаме основания да смятаме, че и други правила, свързани с вътрешния пазар, особено по отношение на възлагането на публични договори, са били нарушени при този случай, допълни Хюс.

Миналата седмица Европейската комисия прие Комюнике, в което се посочва, че проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство.

„Новите инвестиции в инфраструктурата, които се правят от доминиращите доставчици, трябва да са съобразени с правилата на вътрешния пазар и конкуренцията. В частност проектът „Южен поток” трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство, след което трябва да се направи нова оценка на проекта в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС”, се казва в една от точките на документа, които трябва да бъдат приложени в краткосрочен план.

Споразумението между България и Русия за "Южен поток" не отговаря на европейското законодателство, категоричен е и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Южен поток" е проект за доставка на гориво, което вече достига до ЕС. Той ще промени количеството на доставяния газ. Това е нов път, а не нов източник, заяви Йотингер.

Позицията на Министерството на икономиката 

Късно в понеделник Министерството на икономиката и енергетиката излезе с позиция за наказателната процедура. В позицията се посочва:

"България е страна-член на Европейския съюз и нееднократно категорично се е ангажирала да спазва европейската правна рамка при реализирането на проекта Южен поток на българска територия.

Очакваме официалното уведомително писмо от Европейската комисия, в което са представени въпросите, по които Европейската комисия изисква коментари и ще спазим поставения в него срок за отговор.

Процесът на избор на изпълнител на поръчката за проектиране, доставка на материали, изграждане, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на българския участък от газопровода "Южен поток", която се визира в изявлението на ЕК е следвал законосъобразни процедури, които имат свои аргументи в българската и европейската правна рамка. Пълна информация по тях ще бъде предоставена на ЕК.

Българската страна и до сега е информирала навременно и подробно Европейската комисия за всички предприемани действия и развитието на "Южен поток" на българска територия.

В същото време България, заедно със страните-членки, през чиято територия минава трасето на газопровода, сме активен участник в диалога между ЕС и Русия за разрешаване на правните дефицити по реализацията на проекта на територията на съюза."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!