Киев призова ЕС да блокира „Южен поток“

OFFNews 03 юни 2014 в 15:49 8377 18

Украинският премиер Арсений Яценюк призова Европейският съюз да блокира проекта „Южен поток“, съобщи РИА Новости.

Украйна е надежден партньор. Ние сме изпълнявали и ще продължаваме да изпълняваме своите задължения, заяви Яценюк по време на заседанието на украинския парламент.

Русия вече заведе дела заради документ, който не позволява на страни, довибащи газ, да бъдат собственици на тръбопроводите, преминаващи на територията им, което създава сериозни препятствия за реализирането на проекта.

Руският президент Владимир Путин обяви през май, че Русия възнамерява да реализира проектите „Северен поток“ и „Южен поток“. Но ако ЕС възпрепятства тяханата реализация, ще разгледа варианта тръбите да минават през страни, които не са в ЕС.

В същото време продължават преговорите за доставката на газ през Украйна. Русия отложи с 6 дни въвеждането на промяната в договора за доставка на газ, според който ще бъдат доставени само предварително заплатени количества от синьото гориво. 

Въвеждането на новите правила ще зависи от товадали Украйна ще плати дълга за доставения вече газ, който според руската страна може да достигне до 5 млрд. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews